Linkovi

Srpski naučnik iz programa Apolo: Da, sleteli smo na Mesec!


Edvin Baz Oldrin hoda po površini Meseca 1969. godine (Foto: AP/NASA )

Dejvid Vuić, poslednji živi član srpske sedmorke koja je radila na programu Apolo, održao je prezentaciju povodom obeležavanja 50. godišnjice sletanja misije "Apolo 11" na Mesec, u svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

U izjavi medijima, na pitanje da li je čovek zaista sleteo na Mesec, u šali je odgovario "da nije" i da su oni u stvari “mnogo vremena proveli u Diznilendu snimajući sve za film”:

Dejvid Vujić: Hteli smo da vidimo da li je Mesec kolut sira ili nešto drugo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Američka vlada, NASA, svi izvođači, inženjeri potrošili su 25 milijardi dolara, u današnjem novcu je to 112 milijardi dolara u svemirsko istraživanje pod nazivom program Apolo. Mi smo zaista spustili čoveka na Mesec i da odgovorim na vaše pitanje da li smo zaista sleteli na Mesec – uživam da ispričam priču Baza Oldrian, koji je zaista hodao po Mesecu i koga su pitali isto pitanje, a on je odgovarajući na to tresnuo čoveka u lice i odgovorio mu – da, sleteli smo na Mesec”, rekao je Vuić.

Odgovarajući rado na pitanja novinara o projektu od pre 50 godina u kojem je učestvovalo i sedam Srba, Vuić objašnjava da su razlozi za odlazak na Mesec u ono vreme bili različiti:

​“Kao odgovor na sovjetski program 'Sputnjik', predsednik Kenedi je dao obećanje da ćemo spustiti čoveka na Mesec. Naš originalni cilj je bio da istražimo Zemljinu orbitu, da utvrdimo kako ćemo preživeti u bestežinskom stanju. Drugi cilj je bio da utvrdimo da li je Mesec stvarno veliki kolut sira ili je sastavljen od nekog materijala, koji bi mogao biti u jednom trenutku dostupan zemljanima”.

Vuić boravi u Srbiji do 28. jula, u organizaciji ambasade Sjedinjenih Država i kako je planirano, tokom posete će o svom životnom iskustvu, američkom svemirskom programu i o tome koliko su srpsko-američki naučnici bili važni za istraživanje svemira, održati niz predevanja studentima, zvaničnicima vlade, članovima akademske zajednice i drugima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG