Linkovi

Mars u fokusu svemirske trke u 2020.


Umetnički prikaz solarne oluje koja je pogodila Mars (Foto: REUTERS/NASA/Goddard Space Flight Center/Handout)
Umetnički prikaz solarne oluje koja je pogodila Mars (Foto: REUTERS/NASA/Goddard Space Flight Center/Handout)

Trka za osvajanje svemira u 21. veku zasnovana je na istraživanju mogućnosti za sletanje na planetu Mars. Pola veka nakon sletanja na Mesec – Zemljani planiraju zauzimanje novog kursa u trci istraživanja svemira novog doba.

"U 2020. planiramo prva istraživanja planete Mars”, plan je Kine – čije je planove obelodanio Vu Janhua, predstavnik državne svemirske službe.

Agencije tokom 2020. planiraju da pošalju robote na razdaljinu od četvrt milijarde kilometara – da istraže Mars pre nego što na tu planetu upute ljude.

Američka svemirska agencija NASA u julu namerava slanje misije na nekadašnju deltu reke koja sadrži tragove mikrobiološkog života utisnute u stenje. Posle toga sledi pokušaj da se stenje dopremi na Zemlju u 2030. - tim godinama.

Istovremeno, Kina planira slanje svemirskih vozila orbitera i lendera.

"U samo jednom putovanju nameravamo da obavimo let oko planete, pošaljemo sondu i sletimo - kao što smo to uradili na Mesecu”, objavio je Vu Janhu.

Površina planete Mars fotografisana sa orbitera NASA
Površina planete Mars fotografisana sa orbitera NASA

Pripreme sprovode u testnom području u predgrađu Pekinga. Simuliraju sletanje na Mars – planetu na kojoj gravitaciono polje iznosi svega trećinu vrednosti u poređenju sa Zemljinim.

Evropska svemirska agencija i ruski Roskosmos udružili su snage u misiji pod nazivom EgzoMars. Roverom opremljenim bušilicom planiraju da proučavaju Ovaj rover su opremili bušilicom koja omogućava proučavanje unutrašnjosti Marsa. Tim EgzoMarsa nastoji da njihovo istraživanje bude odobreno u aprilu 2020.

"Ako bismo dobili odobrenje to bi ujedno značilo i dozvolu za otpremanje svemirske letelice u Bajkonur u Kazahstanu za lansiranje u periodu koji traje od 26. jula do 11. avgusta. Propuštanje tih termina značilo bi odlaganje lansiranja na period duži od dve godine. Tako da smo svi veoma motivisani da doskočimo izazovima”, objašnjava Fransoa Spoto iz Evropske svemirske agencije.

Uspešno sletanje u 2021. za Evropsku svemirsku agenciju bilo bi prvo od 2016. koje je okončano neuspešno.

Planeta Mars fotografisana sa udaljenosti od 6000 kilometara - sa eksperimantalnog satelita Mars Cube One
Planeta Mars fotografisana sa udaljenosti od 6000 kilometara - sa eksperimantalnog satelita Mars Cube One

Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje da prvu letelicu u svemir pošalju u julu sledeće godine. Poduhvat pod nazivom “Misija nade” prvi je pokušaj arapskog i islamskog sveta da stignu do planete Mars. Šejka Al Maskari, iz Svemirske agencije UAE, kaže da je focus na istraživanju atmosfere te planete.

"Istraživaćemo njen donji, srednji i viši deo. Svrha je da razumemo način na koji gasovi napuštaju tu planetu”, kaže Al Maskari.

Na površini Marsa trenutno se nalaze dve letelice. Obleće ga šest satelita. Do sada su samo Sjedinjene Države uspešno sletele i upravljale vozilom na površini te planete.

XS
SM
MD
LG