Linkovi

Najsmrtonosniji masakri vatrenim oružjem u SAD u protekle dve godine


Bdenje za žrtve masovnog ubistva u tržnom centru u El Pasu, Teksasu
Bdenje za žrtve masovnog ubistva u tržnom centru u El Pasu, Teksasu

U masovnim pucnjavama u El Pasu, Teksasu i Dejtonu, Ohaju, ukupno je ubijena 31 osoba, a više od 50 ih je ranjeno. Dva masakra desila su se u roku od 24 sata i manje od nedelju dana posle pucnjave na festivalu belog luka u Gilroju, Kaliforniji gde je ubijeno troje ljudi, među kojima su dvoje dece.

Mediji u SAD prenose da je pucnjava u Dejtonu 250. ove godine u Americi. Sledi lista nekih od najsmrtonosnijih masakara vatrenim oružjem u SAD u protekle dve godine.

- 31. maj 2019: bivši zaposleni u gradskoj upravi Virdžinija Biča Dvejn Kredok otvorio je vatru u zgradi opštine, ubio 12 i ranio još nekolicinu ljudi, a potom je stradao u razmeni vatre sa policijom.

- 15. februar 2019: Geri Martin ubio je petoro svojih kolega u fabrici u Aurori, Ilionisu, tokom sastanka na kome mu je uručen otkaz. Ubijen je u razmeni vatre sa policijom.

- 7. novembar 2018: Ian Dejvid Long ubio je 12 osoba u jednom baru u mestu Tausend Ouks u Kaliforniji, a potom i sebi oduzeo život.

- 27. oktobar 2018: Robert Bauers otvorio je vatru u sinagogi u Pitsburgu i ubio 11 osoba. Ovo je najsmrtonosniji napad na Jevreje u Americi ikad.

- 28. jun 2018: Džerod Ramos pucao je u prostorijama lista "Capital Gazette" u Anapoolisu, Merilendu, i ubio petoro zaposlenih u tim novinama. Pre napada, listu je pretio pismima.

- 18. maj 2018: Dimitrios Pagourtis je pucao na učenike i nastavnike srednje škole u Santa Feu u Teksasu tokom časa. Ubijeno je osmoro učenika i dvoje nastavnika, a ranjeno još 13 osoba.

- 14. februar 2018: Nikolas Kruz ubio je 17-oro učenika i nastavnika srednje škole "Mardžori Stounmen Daglas" na Floridi. Broj žrtava u ovom masakru bio je veći od žrtava u školi u Kolumbajnu, do tada najsmrtonosnijoj pucnjavi u školi u SAD.

- 5. novembar 2017: Devin Patrik Keli ubio je iz automatske puške 26 osoba u crkvi u mestu Saderlend Springs u Teksasu. Spekulisalo se da je motiv porodična svađa.

- 1. oktobar 2017: Stiven Pedok pucao je kroz prozor hotela na posetioce muzičkog festivala u Las Vegasu. Ubijeno je 58 osoba, a ranjeno više od 500. Izvršio je samoubistvo u hotelskoj sobi.

XS
SM
MD
LG