Linkovi

Ubica 17 dece u školi na Floridi duboko poremećen


Nikolas Kruz
Nikolas Kruz

Nikolas Kruz osumnjičeni za treće po veličini najsmrtonosnije ubistvo u nekoj školi u američkoj istoriji, opisuje se kao poremećeni mladi čovek koji je izbačen iz škole iz disciplinskih razloga.

Šerif Brauard okruga, Skot Izrael, priznao je da je taj 19 godišnjak bio izbačen iz Mardžori Stonman Daglas srednje škole u Parklendu na Floridi, ali je ukazao “da ne zna detalje”.

Viktoria Olvera, učenica te škole je rekla da je Kruz izbačen prošle godine posle tuče sa novim momkom njegove bivše devojke. Kruzov drugar iz škole Džošua Čaro je naveo da je Kruz izbačen zbog te tuče I zato što je nosio metke u svom rancu.

Načelnik školskog distrikta Brauard okruga, Robert Ransi je ukazao kako nije bio svestan da je Kruz predstavljao bilo kakvu pretnju školi, ali je nastavnik matematike Džim Gard izjavio za Majami Herald kako se seća da je školska administracija distribuirala mejl upozoravajući nastavnike na Kruza.

Kruz, inače član Korpusa obuke Omladinskih rezervista tokom prvog razreda, upisao se u drugu školu u Brauard okrugu posle isključenja iz pomenute škole, naveli su zvaničnici.

On do sada nije imao policijski dosije, ali već dugo se ponaša neprimereno. Dakota Matčler koja je svojevremeno bila bliska sa Kruzom vidjala je Kruza vrlo retko posle njegovog isključenja iz škole pre više od godinu dana.

“Bio je progresivno sve čudniji”, rekla je Matčler.

Šerif Izrael je rekao novinarima da su istražitelji pretražili Kruzovo prisustvo na društvenim medijima I rekao “neke od stvari kojih se sećam su veoma, veoma uznemiravajuće.”

Na Instagram stranici koju su njegovi prijatelji identifikovali kao Kruzovu I čiji je nalog od tada zatvoren, bila je očigledna njegova ljubav za oružje. U jednoj instanci on je sebe prikazao kako zakucava noževe izmedju prstiju. U drugoj drži crnu pušku na kojoj piše “Pištolj je j….no zabavan”, dok se na narednoj vidi definicija Alahu Akbar, arapski termin koji znači “Bog je najveći”. Federalne vlasti su u sredu navele kako ne veruju da su ubistva bila vezana za terorizam.

Kruz, inače vlasnik poluatomatske puške AR – 15, usvojen je kad je bio mali. Njega I njegovog brata su usvojili Linda I Rodžer Kruz sa Long Ajlenda u Njujorku. Porodica se potom preselila u Baruard okrug. Kruzova majka je umrla od upale pluća 1. novembra, navode prijatelji I porodica, dok je otac umro pre nekoliko godina od srčanog udara.

Rodjaka sa Long Ajlenda, Barbara Kumbatović je ispričala da su dečaci predati na čuvanje porodičnom prijatelju posle smrti njihove majke. Kruz je pričao da je tamo bio nesrećan I da je dobio dozvolu da živi sa porodicom svog prijatelja u severozapadnom Brauard okrugu krajem novembra. Porodični advokat Džim Luis nije identifikovao porodicu sa kojom je Kruz živeo u skorije vreme, ali je rekao da je ta porodica bila svesna da je on imao pušku AR-15. Oni su naterali Kruza da drži oružje zaključano u ormanu, mada je on imao ključ.

Još jedan rodjak koji je tražio da ostane anoniman rekao je da je Kruz imao dijagnozu autizma.

Treba još podvući da se pucnjava odigrala na Pepelnicu, hrišćanski dan mira I na Dan svetog Valentina, odnosno dan ljubavi I naklonosti.

XS
SM
MD
LG