Linkovi

Deset žrtava pucnjave u srednjoj školi u Teksasu


Nikol Auston i njen 17-godišnji sin Branden koji je bio u školi za vreme oružanog napada, Santa Fe 18. maj 2018.
Nikol Auston i njen 17-godišnji sin Branden koji je bio u školi za vreme oružanog napada, Santa Fe 18. maj 2018.

Zvaničnici u Teksasu su u petak optužili 17-godišnjaka za ubistvo desetoro ljudi, uglavnom učenika srednje škole u Santa Feu u državi Teksas. Desetoro drugih je ranjeno u pucnjavi, a među njima je i školski policajac koji se prvi suprotstavio optuženom.

Učenici kažu da je napadač, koga je policija identifikovala kao Dimitriosa Pagurtzisa, učenik trećeg razreda srednje škole Santa Fe u kojoj je otvorio vatru u petak pre 8 ujutru po lokalnom vremenu.

Motiv nije odmah bio jasan, ali je guverner Teksasa Greg Abot rekao da je Pagurtzis pisao o planovima za napad u svom dnevniku na kompjuteru i mobilnom telefonu, koje je policija zaplenila. To je međutim protivrečno izjavama njegovih prijatelja koji su rekli da je on povučen mladić, sportista koji je pričao o tome da želi da poseduje oružje, ali da nije govorio o ubistvima.

Optuženi za ubistvo u srednjoj školi Santa Fe, Dimitrios Pagurtzis
Optuženi za ubistvo u srednjoj školi Santa Fe, Dimitrios Pagurtzis

Pagurtzis se možda upravo tome nadao jer prema izjavi koja je priložena uz optužnicu za ubistvo, piše da je on rekao istražiteljima da nije pucao u učenike koje voli “kako bi oni mogli da ispričaju njegovu priču”.

Imena žrtava su objavljena, a među njima je i jedna nastavnca, koja je tu bila kao zamena i učenica iz programa za razmenu stranih studenata.

Sintija Tisdejl, nastavnica, ubijena je u petak ujutru u srednjoj školi Santa Fe, potvrdila je njena porodica. Tisdejl je bila udata skoro 40 godina za svog supruga sa kojim je imala troje dece i osmoro unučadi, rekla je njena nećaka Leja Olinde.

Sabika Šeik, učenica iz Pakistana, takođe je ubijena u napadu, saopštila je ambasada Pakistana u Vašingtonu. Pakistansko udruženje za širi Hjuston na Fejsbuku je napisalo da je Sabika trebalo da otputuje kući u Pakistan za Eid al-Fitr, trodnevni praznik kojim se obeležava kraj svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Guverner Teksasa Abot je rekao i da je policija pronašla eksplozivne naprave, uključujući molotovljev koktel, u kući i vozilu osumnjičenog, kao i oko srednje škole. On je dodao da se “jedno ili dvoje” ljudi ispituju u vezi sa napadom.

Abot je istakao da je osumnjičeni, koji se nalazi u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije u zatvoru okruga Galveston zbog optužbi za ubistvo, rekao policajcima koji su ga uhapsili da je prvobitno planirao da izvrši samoubistvo posle napada, ali da nije imao hrabrosti da to učini.

U napadu su korišćene dve vrste oružja, puška i revolver. Oba oružja su u legalnom vlasništvu oca optuženog. Nije poznato da li je otac znao da mu je sin uzeo oružje.

Guverner Abot je nazvao pucnjavu “jednim od najgnusnijih napada koji smo videli u istoriji teksaških škola”.

Neimenovani učenik škole je u intervjuu za KHOU-TV u Hjustonu rekao pošto je čuo tri pucnja “svi smo pobegli iza, a ja sam pokušao da se popnem na drveće. Nisam želeo da budem na vidiku. Čuo sam još četiri pucnja, a onda smo preskočili ogradu i ušli u nečije dvorište”.

Učenica te srednje škole, takođe neimenovana, rekla je uplakano TV mreži Si-en-en (CNN) - “Niko ne bi trebalo da prolazi kroz ovo. Niko ne bi trebalo da oseti tu bol”.

Bez većih znakova upozorenja

Policija je navela da nije bilo većih indikacija da je optuženi planirao napad kao i da on nema dosije u policiji. Pagurtzis je nedavno objavio na svom Fejsbuk profilu fotografiju na kojoj nosi crnu majicu na kojoj piše “BORN TO KILL” (u prevodu: rođen da ubija), navode zvaničnici.

Na istom Fejsbuk profilu piše da je Pagurtzis planirao da se prijavi u američke marince iduće godine, ali su iz korpusa marinaca rekli agenciji Asošijeted pres da su pregledali svu dokumentaciju i da nisu pronašli osobu pod tim imenom ni kao regruta ni nekoga ko čeka na prijem.

Učenici, koju si išli u odeljenje sa optuženim, opisuju Pagurtzisa kao tihog i skromnog mladića – koji je bio strastven prema video igrama i redovno nosio crni mantil i crne čizme. Oni su takođe rekli da je on je igrao za mladi univerzitetski fudbalski tim i da je bio član grčke pravoslavne crkve.

Američki predsednik Donald Tramp opisao je pucnjavu kao “apsolutno jeziv napad”, jedan od mnogih koji se “već predugo dešavaju u ovoj zemlji”. Tramp je žrtvama i njihovim porodicama poručio, “sa vama smo u ovom tragičnom satu i bićemo sa vama zauvek”. On je apelovao da se oružje “oduzme iz ruku onih koji predstavljaju pretnju po sebe i druge”.

Pozivi na akciju

Demokratska liderka američkog Predstavničkog doma, Nensi Pelosi rekla je da je potrebna hitna akcija kako bi se sprečilo nasilje oružjem.

Kongres mora da pokaže što više hrabrosti, i da deluje kako bismo bili sigurni da ni jedna zajednica ili porodica više neće da prolazi kroz nezamisliv horor nasilja oružjem. Naša deca zaslužuju pravo liderstvo: glasanje za prevenciju nasilja oružjem sada”.

Republikanski predstavnik Predstavničkog doma iz Viskonsina Pol Rajan rekao je da Kongres mora da implementira reforme koje su zakonodavci nedavno usvojili “da škole postanu sigurnije i da se smrtonosno oružje drži podalje od onih koji ne bi trebalo da ga imaju”.

“Naša srca su puna tuge zbog ovog stravičnog gubitka života”, dodao je Rajan.

XS
SM
MD
LG