Linkovi

Optuženi za masovno ubistvo u sinagogi negira krivicu


Memorijal za ubijene ispred sinagoge "Drvo života" u Pitsburgu
Memorijal za ubijene ispred sinagoge "Drvo života" u Pitsburgu

Robert Bauers, optužen za ubistvo 11 ljudi u sinagogi u Pitsburgu, izjasnio se da nije kriv na saslušanju u federalnom sudu. Na teret mu se stavljaju 44 krivična dela, među kojima su ubistvo i zločin iz mržnje.

Bauers je malo govorio pred sudijom, rekao da razume optužbe i izjasnio se da nije kriv za ubistvo i ranjavanje u sinagogi “Drvo života” 27. oktobra.

Sekretar za pravosuđe SAD Džef Sešns je, predstavljajući optužnicu, rekao da su zločini koje je počinio Bauers “nezamislivi i potpuno nespojivi sa vrednostima nacije”.

“Zato ovaj slučaj nije važan samo za porodice žrtava, već i za grad Pitsburg i celu zemlju”, rekao je Sešns.

Nastavljene su i sahrane žrtava, u četvrtak su sahranjeni Bernis i Silvan Sajmon i doktor Ričard Gotfrid. Ranije su sahranjeni 88-godišnji Melvin Veks, Irvin Janger star 69 godina i 75-godišnja Džojs Finberg.

Sahrana žrtve Džojs Finberg
Sahrana žrtve Džojs Finberg

Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija posetili su Pitsburg i odali poštu ubijenima.

“Melanija i ja smo toplo dočekani u Pitsburgu. Pokazali su veliko poštovanje prema instituciji predsednika na tako tužan dan”, napisao je Tramp na Tviteru.

Ipak, njegovu posetu pratili su protesti onih koji tvrde da je predsednikova retorika pojačala antisemitske i antiimigrantske stavove Bauersa.

Protest tokom Tramove posete Pitsburgu
Protest tokom Tramove posete Pitsburgu

Predsednik se požalio na izveštavanje medija o njegovoj poseti.

Nismo videli taj mali protest, koji je bio udaljen. Ali lažne vesti su prenele suprotno – sramota!”, napisao je na Tviteru.

Sa predsednikom i prvom damom u Pitsburg su došli i njegov zet Džared Kušner koji je Jevrejin, kao i ćerka Ivanka Tramp koja je udajom za Kušnera prihvatila judaizam.

“Predsednik je bio dirnut ovom posetom I razgovorom sa rabinom i opisao je kao veoma tužnu”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Liga za borbu protiv defamacije, koja prati nasilje prema Jevrejima od 70-ih, saopštila je da je masovno ubistvo u Pitsburgu najgori napad na Jevreje u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG