Linkovi

Petoro ubijenih u novinama u Anapolisu, napad bio ciljan


Delegate Catherine Atkinson speaks as she carries her 9-month-old baby during Britain's Labour Party yearly conference in Brighton, Britain.
Delegate Catherine Atkinson speaks as she carries her 9-month-old baby during Britain's Labour Party yearly conference in Brighton, Britain.

Dan posle pucnjave u redakciji lokalnih novina "Kapital Gazeta" u Anapolisu, Merilendu, izašao je novi broj tog lista u kojem se izveštava o pucnjavi u kojoj je ubijeno petoro ljudi. Napadač je identifikovan i uhapšen.

Na naslovnoj strani novinari pišu o petoro ubijenih kolega, a neki od njih prenose i svoja iskustva. Stranica na kojoj inače stoji urednička kolumna, u današnjem broju je prazna sa natpisom "Danas smo bez reči".

​Policija u Anapolisu identifikovala je napadača: to je Džarod Ramos, koji je u redakciju upao naoružan dimnim bombama i puškom. Optužen je ubistvo prvog stepena. Nadležni kažu da je ubica bio u sporu sa lokalnim novinama, da je napad bio ciljan i da je napadač tragao za žrtvama.

Iako je policija na mesto pucnjave stigla jako brzo, Ramos je već ubio četvoro novinara i jednog asistenta prodaje.

Policija na mestu pucnjave
Policija na mestu pucnjave

Svedoci kažu da je počeo da puca kroz prozor oko 3 sata popodne po lokalnom vremenu, a onda ušao u desk i počeo da puca na zaposlene.

Novinar "Kapital gazeta" Fil Dejvis tvitovao je da je napadač pucao na zaposlene kroz staklena vrata redakcije.

"Ništa nije toliko užasavajuće kao kada čujete kako neko puca na ljude dok se krijete ispod stola, a zatim čujete kako napadač puni oružje", tvitovao je Dejvis.

Kasnije je u intervjuu naveo da je redakcija "izgledala kao ratna zona" i da su se mnogi krili ispod stola, kada je napadač prestao da puca. "Ne znam zašto je stao", rekao je Dejvis.

Džarod Ramos je uhapšen.

Objavljena su i imena žrtava: Džerald Fišmen, Rob Hajsen, Džon Mekanmara, Rebeka Smit i Vendi Vinters. Fišman je bio urednih u "Kapital Gazeti" 25 godina. Hajsen je bio pomoćnik urednika i kolumnista, Vendi Vinters je bila kolumnista i reporter. Mekanmara je bio zaposlen u "Kapital Gazeta Grupi", dok je Smit odnedavno tamo radila kao asistent prodaje.

Guverner Merilenda Leri Hogan naveo je u saopštenju da je "očajan zbog tragedije". Predsednik Donald Tramp je na Tviteru napisao da su "njegove molitve i misli" upućene žrtvama i njihovim porodicama.

XS
SM
MD
LG