Linkovi

Istraživanje: Većina Amerikanaca podržava rigoroznije zakone o oružju


Arhiva - Oružje za prodaju u prodavnici u Aurori, Kolorado.
Arhiva - Oružje za prodaju u prodavnici u Aurori, Kolorado.

Većina Amerikanaca podržava rigoroznije zakone o oružju i veruje da su mesta verskih službi i škole postale manje bezbedne tokom poslednje dve decenije, pokazuju rezultati novog istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Asošijeted pres - NORC centar za istraživanja javnih pitanja.

Istraživanje je sprovedeno pre i nakon ovomesečnog masovnog ubistva u dve džamije na Novom Zelandu. Podaci pokazuju da 67 odsto Amerikanaca podržava to da SAD uvedu rigoroznije zakone o oružju, dok 22 odsto kaže da bi ih trebalo ostaviti ovakvima kakvi su, a 10 odsto misli da bi trebalo da budu manje restruktivni.

Pokazalo se da pucnjava na Novom Zelandu 15. marta nije imala uticaj na američku podršku novom zakonu o oružju: podrška striktnijim pravilima o oružju ostala je ista u intervjuima sprovedenim pre i nakon pucnjave.

Oštra međupartijska podela

I dok većina Amerikanaca dosledno poručuje da podržava oštrije zakone o oružju, predlozi nikako da dobiju podršku u Kongresu tokom poslednjih godina, što je potpuno različito u odnosu na Novi Zeland i neke druge zemlje, poput Australije, koje su brzo reagovale nakon masovnog ubistva. Manje od nedelju dana nakon pucnjave u džamijama, Novi Zeland istupio je da zabrani "vojno" poluatumatsko oružje i oružje sa velikim kapacitetom šaržera. Slično tome, nakon masovnog ubistva 1996, Australija je usvojila potpunu zabranu oružja u roku od dve nedelje.

Novo istraživanje navodi na zaključak da bi mnogi Amerikanci podržali slične mere, ali postoji veliki razdor između demokrta u republikanaca po pitanju zabrane specifine vrste oružja. Sve u svemu, 6 od 10 Amerikanaca podržava zabranu pušaka AR-15 i sličnog poluautomatskog uružja. Grubo govoreći, 8 od 10 demokrata, ali samo 4 od 10 republikanaca podržava takvu politiku.

Republikanci takođe mnogo ređe od demokrata misle da bi to što bi se učinilo težim da se dođe do oružja sprečilo masovna ubistva, 36 prema 81 odsto. Sveobuhvatno, 58 Amerikanaca misli da bi.

Podrška preko stranačkih granica

Međutim, neka ograničenja po pitanju oružja imaju široku podršku koja prelazi partijske granice. Brojna grupa i demokrata i republikanaca podržava zahtev za univerzalnom proverom podataka potencijalnih kupaca, uključujući i ovlašćenje sudova da spreče neke ljude da kupuju oružje, ukoliko ih smatraju opasnima po sebe ili druge, čak i ako nisu počinili nikakav zločin.

Za razliku od Novog Zelanda, Sjedinjene Države uvele su nekoliko nacionalnih restrikcija tokom proteklih godina. Delimično, to je odraz činjenice da je pravo na oružje sastavni deo Ustava SAD; u istraživanju koje je sproveo Istraživački centar Pju u proleće 2017, 74 odsto vlasnika oružja reklo je da je pravo na posedovanje oružja esencijalno za njihov osećaj slobode.

To istraživanje takođe je pokazalo da će vlasnici oružja mnogo verovatnije češće kontaktirati javne zvaničnike ili organizacije, kako bi oni zauzeli stav o temi od onih koji nemaju oružje.Podeljeni Kongres nakon prošlogodišnjih izbora na sredini predsedničkog mandata čini da se bilo kakav novi zakon o oružju usvoji u doglednoj budućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG