Linkovi

Demokrate za kontrolu oružja, republikanci odlažu debatu


Masovna pucnjava u Las Vegasu ponovo je obnovila debatu republikanca i demokrata u Kongresu o kontroli oružja. Da li je došlo vrijeme za promjenu stava na Kapitol hilu, kada je riječ o tom pitanju?

Užasne scene na mjestu napada u Las Vegasu…zatim izlivi tuge.. i već poznat osjećaj ogorčenja.

“Saosjećanje i molitve moraju da prate konkretne akcije. Razlog zbog kojeg postojimo je da djelujemo, da mijenjamo zakone, rešavamo probleme”, smatra demokratski senator Kris Marfi.

Prije pet godina, naoružani napadač ubio je 26 osoba, mahom djecu, u Konektikatu - saveznoj državi, koju Kris Marfi zastupa u Senatu. Za najnoviju tragediju, senator krivi nedostatak akcije u Kongresu.

“Masovne pucnjave se nastavljaju, zato što nismo ništa uradili”.

Međutim, zbog podijeljenih stavova o oružju, čak se vodi debata o tajmingu rasprave o tom pitanju. Predsjednik Donald Tramp kaže da će se o tome razgovarati tek u budućnosti…

“Vremenom ćemo razgovarati o zakonima o oružju”.

Da je još rano raspravljati o novim zakonima, zato što se tragedija u Las Vegasu tek dogodila, smatraju i republikanci u Kongresu, među kojima je i lider većine u Senatu Mič Mekonel.

Mekonel: Prerano govoriti o novim zakonima
Mekonel: Prerano govoriti o novim zakonima

“Istraga još nije završena i prerano je razgovarati o zakonskim rešenjima, ako ih uopšte ima”.

Pojedine probleme, kako ističu, nemoguće je riješiti kontrolom oružja, smatra predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan.

“Kada se prašina slegne i vidimo šta je uzrok nekih od ovih tragedija, shvatićemo da je reforma sistema za mentalno zdravlje ključna u pokušajima da se spriječe neke od ovih situacija”.

Reforma koja ne ugrožava prava vlasnika oružja, koji mogu da budu snažan glas na izborima.

“Ograničenja samo sprečavaju poštene građane, koji poštuju zakone, da nabave oružje koje zaslužuju da imaju, zbog sloboda koje imamo u Americi”, ističe predsjednik grupe za prava vlasnika oružja u Alabami Edi Fulmer.

I dok republikanci na Kapitol hilu, kao što je kongresmen Kris Kolins, optužuju drugu stranu da je ispolitizovala pitanje oružja…

“Demokrate će nastaviti da politizuju svaku tragediju. To je vrijedno prezira. Moje misli i molitve su uz žrtve i ovo nije vrijeme da se po automatiymu počne govoriti o kontroli oružja”.

…nezadovoljne demokrate ističu da su republikanci ti kojima je politika važnija od ljudi.

“Pratite novac. NRA i vlasnici oružja u Americi potrošili su mnogo novca da pokušaju da promijene debatu. I velikom broju članova Kongresa fali politička hrabrost”, poručuje demokratska članica Kongresa Elizabet Esti.

Prodavnica oružja u Kentakiju
Prodavnica oružja u Kentakiju

Vodeći demokrata u Senatu, Čak Šumer, smatra da predsjednik Tramp može da

“Da nas ujedini i predvodi naciju u usvajanju racionalnih zakona o kontroli oružja, koje ubjedljiva većina Amerikanaca – demokrate, republikanci i nezavisni – podržavaju”.

Prilika, koju je Tramp već imao tokom posjete Las Vegasu, gdje se dogodila prva masovna pucnjava za vrijeme njegovog mandata

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG