Linkovi

Broj smrtnih slučajeva od Kovida 19 u SAD prešao 300.000


Pacijent ispred bonlice Mejmonidis u Njujorku, 17. novembra 2020.
Pacijent ispred bonlice Mejmonidis u Njujorku, 17. novembra 2020.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD prešao je 300.000, u danu kada je Amerika, kao najteže pogođena zemlja sveta, počela istorijsku vakcinaciju stanovništva vakcinom koju su razvile kompanije Fajzer i Bajontek. Ove nedelje dozvolu bi mogla da dobije i vakcina biotehnološke kompanije Moderna.

Slučajevi Kovida-19 su u ogromnom porastu širom zemlje a jedinice za intenzivnu negu u američkim bolnicama ostaju bez kreveta. Dnevni slučajevi koronavirusa su postavili nove rekorde više puta od Dana zahvalnosti, a u petak je, drugi put protekle sedmice, dnevni broj umrlih bio veći od 3.000. Petak je takođe bio dan kada je Uprava za hranu i lekove dozvolila hitnu upotrebu vakcine.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 u zemlji je za 27 dana skočio sa 250.000 na 300.000 - što je bio najkraći period za tako dramatičan porast. Prema nekim modelima projekcija, broj smrtnih slučajeva mogao bi da dostigne 500.000 pre nego što vakcine postanu široko dostupne narednog proleća i leta.

Proteklih nedelja, Južna Dakota i Severna Dakota bile su prve u zemlji po broju smrtnih slučajeva po glavi stanovnika. Nju Džersi i Njujork - države koje su bile rani epicentri zaraze, imaju najveći ukupni broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika.

ARHIVA - medicinsko osoblje pruža pomoć pacijentu sa Kovidom-19 u bolnici Providens u Los Anđelesu. Širom SAD, bolnice su pune pacijenata i na ivici kapaciteta.
ARHIVA - medicinsko osoblje pruža pomoć pacijentu sa Kovidom-19 u bolnici Providens u Los Anđelesu. Širom SAD, bolnice su pune pacijenata i na ivici kapaciteta.

SAD su nedavno prešle 16 miliona potvrđenih slučajeva virusa - što je najviše na svetu.

Prema analizi Rojtersa, SAD imaju 91 smrtni slučaj na 100.000 ljudi, što je sedma najgora statistika na svetu, i dva i po puta veća od stope u Kanadi.

Bolnice su preplavljene pacijentima sa Kovidom-19 što preti da prevaziđe kapacitete zdravstvenih sistema. Trenutno postoji više od 108.000 hospitalizovanih pacijenata sa Kovidom 19, što je najveći broj od kada su prvi slučajevi koronavirusa otkriveni u zemlji u januaru.

XS
SM
MD
LG