Linkovi

Širenje koronavirusa dovelo i do novih otkaza u SAD


Ilustracija (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)
Ilustracija (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Broj Amerikanaca koji su se prvi put prijavili za pomoć za nezaposlene prošle nedelje se povećao više nego što je bilo očekivano, nakon što je novi talas pandemije koronavirusa doveo do dodatnih ograničenja na rad biznisa.

To je još jedan dokaz da pandemija i izostanak dodatne federalne pomoći nanose štetu ekonomiji, ocenjuje agencija Rojters.

U sedmici završno sa 5. decembrom podneseno je 853.000 prijava za pomoć, dok ih je nedelju pre toga bilo 716.000, pokazuju podaci Sekretarijata za rad. Ekonomisti, s kojima je razgovarao Rojters, očekivali su da 725.000 Amerikanaca zatraži pomoć za nezaposlene prošle nedelje.

U Sjedinjenim Državama ponovo naglo raste broj zaraženih, koji je u utorak premašio 15 miliona. U Kaliforniji su ranije ove nedelje na snagu stupile oštre restriiktivne mere za suzbijanje koronavirusa, koje su pogodile tri četvrtine od gotovo 40 miliona stanovnika te američke države.

Druge države i lokalne vlade takođe su uvele ograničenja na rad biznisa što će, kako očekuju ekonomisti, dovesti do novih otkaza tokom zime, naročito ako ne bude dodatne vladine pomoći za saniranje ekonomskih posledica pandemije.

U Kongresu i dalje nema dogovora o novom paketu pomoći, a lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je u sredu da se i dalje traži "put napred".

Poslednji vladin paket za podsticaj ekonomije, od više od 3 hiljade milijardi dolara, pomogao je milionima nezaposlenih Amerikanaca da pokriju dnevne troškove, a kompanijama da zadrže radnike na platnom spisku. Taj novac je gotovo potrošen.

Broj prijava za pomoć nezaposlenima dostigao je najviši nivo u martu - gotovo 6,9. miliona. Od tada je iznad vrhunca dostignutog tokom recesije od 2007 do 2009. godine od 665.000.

Vlada je prošlog petka saopštila da je u novembru otvoreno 245.000 radnih mesta, što je najmanji rast od početka oporavka tržišta rada u maju i peti mesec zaredom usporavanja u zapošljavanju. Od 22,2 miliona poslova, izgubljenih tokom marta i aprila, nadoknađeno je samo 12,4 miliona.

XS
SM
MD
LG