Linkovi

Moderna traži od EU da odobri vakcinu protiv kovida za mlađu decu


ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna (Foto: Rojters/Mike Segar)
ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna (Foto: Rojters/Mike Segar)

Moderna je u utorak podnela zahtev evropskim regulatorima za odobrenje upotrebe vakcine te kompanije kod dece od 6 do 11 godina, nekoliko nedelja nakon što je odložila podnošenje sličnog zahteva američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA).

Evropska unija je u julu odobrila Moderninu vakcinu za imunizaciju tinejdžera od 12 do 17 godina ali je nekoliko zemalja, među kojima i Švedska, privremeno zaustavilo njenu upotrebu kod starijih od 30 godina zbog retkih neželjenih efekata povezanih sa srcem.

Moderna je krajem oktobra saopštila da je američkim regulatorima potrebno više vremena da razmotre upotrebu vakcine te kompanije kod starosne grupe od 12 do 17 godina, dok proučavaju rizike od zapaljenja srčanog mišića (miokarditisa) posle vakcinacije.

Američka kompanija je odložila podnošenje zahteva za decu od 6 do 11 godina u SAD, dok FDA ne razmotri upotrebu vakcine kod tinejdžera.

Moderna je u oktobru saopštila da je njena vakcina podstakla snažan imuni odgovor kod dece uzrasta od 6 do 11 godina i da planira da podatke uskoro podnese globalnim regulatorima.

Kompanija je u utorak saopštila da je od Evropske agencije za lekove (EMA) zatražila da odobri dozu od 50 mikrograma za decu, što je polovina od one kojom se vakcinišu odrasli.

XS
SM
MD
LG