Linkovi

Zdravstveni zvaničnici u SAD preporučili vakcinaciju dece uzrasta od 5 do 11 godina


ARHIVA - Dečja doza Fajzerove vakcine (Foto: Fajzer, AP)
ARHIVA - Dečja doza Fajzerove vakcine (Foto: Fajzer, AP)

Američki zdravstveni zvaničnici su u utorak dali konačno odobrenje za imunizaciju dece uzrasta od 5 do 11 godina dečjom dozom Fajzerove vakcine protiv Kovida 19. Vakcinacija bi mogla da počne u sredu s obzirom na to da je Fajzer već poslao milione doza državama i apotekama.

Direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski prihvatila je jednoglasnu preporuku savetodavnog odbora da vakcina bude dostupna za 28 miliona dece u toj starosnoj grupi.

Savetnici su ocenili da su koristi vakcine veće od rizika. Stručnjaci su razmatrali retke slučajeve upale srčanog mišića koji su dovedeni u vezu sa vakcinom, posebno kod mlađih muškaraca.

“Kao majka, ohrabrujem roditelje da razgovaraju sa pedijatrima, medicinskim sestrama u školama ili lokalnim apotekarima da bi saznali više o vakcini i značaju vakcinacije dece", navela je Valenski u saopštenju.

Na početku sastanka savetodavnog odbora CDC-a, Valenski je izjavila da je broj hospitalizovane dece porastao za vreme nedavnog talasa koji je izazvala delta varijanta koronavirusa.

Rizik od Kovida 19 je "previsok i previše ozbiljan za našu decu, i znatno je viši nego u slučaju mnogih drugih bolesti protiv kojih već vakcinišemo decu", navela je direktorka CDC-a. Rekla je da je zatvaranje škola imalo štetan uticaj na mentalno zdravlje dece i da pedijatrijska vakcinacija ima moć da sve to promeni.

Predsednik Džo Bajden je odluku CDC-a nazvao prekretnicom.

“To će omogućiti roditeljima da posle više meseci prestanu da strahuju za svoju decu i da smanje nivo do kog deca mogu da prenose virus. To je ogroman korak napred za našu zemlju u borbi da se virus porazi", poručio je Bajden.

Odluku je pozdravila i Američka akademija za pedijatriju, čiji se članovi pripremaju da vakcinišu decu.

Uprava za hranu i lekove (FDA) je dozvolila hitnu upotrebu vakcine kod dece od 5 do 11 godina u petak. Uprava je odobrila dozu Fajzerove vakcine od deset mikrograma, tri puta manju od one koje se daje deci starijoj od 12 godina i odraslima.

Deca od 5 do 11 godina primila bi dve doze, u razmaku od tri nedelje - što je isti raspored kao i za ostale - ali manju količinu, dok bi se koristila i manja igla.

Lekari koji su lečili decu hospitalizovanu zbog kovida nadaju se da će roditelji vakcinisati decu i poručuju da je Fajzerova vakcina bezbedna i daleko bolja od stava da će dete možda izbeći zarazu koronavirusom.

"Video sam mnogo dece tog uzrasta koja su bila teško bolesna. Opasnost od ozbiljne zaraze i dalje postoji u toj starosnoj grupi", kaže doktor Metju Linam, specijalista za zarazne bolesti u dečjoj bolnici u Atlanti.

Više od 8.300 dece uzrasta od 5 do 11 godina hospitalizovano je zbog zaraze kovidom, od čega je trećini bila potrebna intenzivna nega, pokazuju vladini podaci. FDA je saopštila da je u toj starosnoj grupi bilo 146 smrtnih slučajeva.

I dok pada broj slučajeva Kovida 19 u SAD, eksperti ipak brinu da bi moglo doći do novog širenja zaraze tokom zimskih meseci zbog prazničnih putovanja i većeg broja aktivnosti u zatvorenom prostoru.

Kliničko istraživanje, u kojima je učestvovalo 2.268 dece, pokazalo je da je dečja doza gotovo 91 odsto efikasna u sprečavanju simptomatičnih slučajeva kovida - na osnovu 16 dijagnoza među decom koja su dobila placebo u poređenju sa samo troje koje je primilo vakcinu.

FDA je ispitala veći broj dece, ukupno 3.100 koja su vakcinisana, i zaključila da je vakcina bezbedna. Mlađa deca su imala slične ili ređe reakcije nego tinejdžeri ili mladi posle većih doza - bol u rukama i mišićima i povišenu temperaturu.

Istraživanje nije bilo dovoljno veliko da detektuje ekstremno retke kontraindikacije, kao što je zapaljenje srčanog mišića, što je primećeno uglavnom kod mladića i tinejdžera koji su dobili veću dozu. FDA je na kraju zaključila da korist od vakcine nadmašuje rizik da bi mlađa deca koja primaju manju dozu mogla takođe da imaju tu retku reakciju.

XS
SM
MD
LG