Linkovi

Senat potvrdio Merika Garlanda kao novog sekretara za pravosuđe


ARHIVA - Merik Garland svedoči na pretresu za potvrdu njegove nominacije za sekretara za pravosuđe, 22. februara 2021.
ARHIVA - Merik Garland svedoči na pretresu za potvrdu njegove nominacije za sekretara za pravosuđe, 22. februara 2021.

Američki Senat je ubedljivom većinom glasao za potvrdu Merika Garlanda, kandidata predsednika Džoa Bajdena za novog sekretara za pravosuđe. Sudija federalnog apelacionog suda osvojio je podršku čak i najvišeg republikanca u Senatu - Miča Mekonela - koji je odigrao ključnu ulogu u tome da se Garlandu uskrati mesto u Vrhovnom sudu 2016. godine.

Senat je sa 70 prema 30 glasao za potvrdu Garlandove nominacije. Dvadeset od pedeset republikanaca u Senatu, među kojima su Mekonel i bivši predsedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem i Čak Gresli, pridružili su se demokratama u podršci Garlandu.

68-godišnji Garland dolazi na položaj u vreme pojačane zabrinutost zbog domaćeg terorizma. Preuzima Sekretarijat za pravosuđe koji je bivši republikanski predsednik Donald Tramp više puta pokušao da potčini svojoj volji. Bivši federalni tužilac takođe će naslediti osetljive istrage od kojih se jedna odnosi na Bajdenovog sina Hantera.

"Glasam da potvrdim sudiju Garlanda zbog njegove dugogodišnje reputacije pravnog eksperta i ispravnog, otvorenog čoveka", rekao je Mekonel pre glasanja. "Njegova perspektiva levo od centra je u okvirima pravnog mejnstrima."

Glasanje je, na određeni način, donelo satisfakciju Garlandu. 2016. godine, Senat koji su tada kontrolisali republikanci, odbio je da razmotri njegovu nominaciju za Vrhovni sud. Predložio ga je demokratski predsednik Barak Obama, ali Senat je odbio čak i da glasa o njegovoj potvrdi. Time su republikanci, predvođeni Mekonelom, omogućili republikanskom predsedniku Trampu da 2017. da popuni to mesto u Vrhovnom sudu konzervativnim sudijom.

Sekretarijat za pravosuđe u ovom trenutku vodi istrage o smrtonosnom upadu pristalica bivšeg predsednika Trampa u Kongres, 6. januara. Garland je napad nazvao "gnusnim" i obećao da će istraga biti jedan od njegovih prioriteta. Stotine ljudi su uhapšene u incidentu u kome su učestvovali pripadnici desničarskih ekstremnih grupa.

Lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer, saopštio je da Garland "razume da je posao sekretara za pravosuđe da štiti vladavinu zakona, za razliku od prethodnog sekretara, u administraciji predsednika Trampa, koji se suviše često potčinjavao njegovoj volji i ćudima, kada je to bilo protiv vladavine zakona."

XS
SM
MD
LG