Linkovi

Tramp smanjio kaznu svom prijatelju Rodžeru Stounu


Rodžer Stoun ispred federalne sudnice u Fort Loderdejlu na Floridi, 25. januara 2019.
Rodžer Stoun ispred federalne sudnice u Fort Loderdejlu na Floridi, 25. januara 2019.

Predsednik Donald Tramp nazvao je Rodžera Stouna da obavesti svog dugogodišnjeg bliskog prijatelja i političkog saveznika da će mu smanjiti kaznu za krivična dela za koja je optužen tokom istrage ruskog mešanja u američke izbore, izjavio je Stoun za Asošijeted pres u petak, samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu.

Bela kuća je kasnije potvrdila da je kazna smanjena, navodeći da je Stoun bio žrtva "prevare" o Rusiji.

Iako ovaj potez nije kompletno pomilovanje, svakako će uznemiriti kritičare koji već odavno skreću pažnju na predsednikove intervencije u pravosudnom sistemu zemlje.

"Predsednik mi je rekao da misli da je moje suđenje bilo nepravedno", rekao je Stoun za AP u telefonskom razgovoru iz Fort Loderdejla na Floridi. Stoun je dodao da je izrazio zahvalnost i da "otvara šampanjac."

Rodžer Stoun je u februaru osuđen na tri godine i četiri meseca zatvora zbog laganja Kongresa, ometanja svedoka i opstrukcije istrage Predstavničkog doma vođene o tome da li je Trampov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom da bi iskoristio njenu pomoć da Tramp pobedi na izborima 2016. Stoun je trebalo da se pojavi u zatvoru do utorka.

Smanjenje kazne, za razliku od punog pomilovanja, ne poništava presude za krivična dela protiv Stouna, ali će ga zaštiti od služenja zatvorske kazne.

Predsednikov potez, koji je Tramp nagovestio proteklih dana, odražava njegov bes zbog istrage o Rusiji i svedoči o njegovom uverenju da su se agenti i tužioci ogrešili o njega i njegove saradnike. Trampova administracija želi da promeni narativ o istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera a Sekretarijat za pravosuđe u maju je odlučio da poništi krivični slučaj protiv bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin optužen je da je lagao agente FBI o svojim susretima sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu.
Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin optužen je da je lagao agente FBI o svojim susretima sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu.

Stoun je otvoreno govorio o svojoj želji da dobije pomilovanje ili smanjenje kazne i apelovao na predsednika da mu pomogne u seriji objava na Instagramu u kojima je tvrdio da bi mu život bio ugrožen za vreme pandemije. Nedavno je tražio da se datum kada treba da se preda vlastima odloži za nekoliko meseci, nakon što je dobio kratak produžetak tog termina od sudije.

Tramp se više puta javno oglašavao povodom Stounovog slučaja, uključujući i neposredno pre izricanja kazne, kada je u jednom tvitu nagovestio da je njegov prijatelj podvrgnut drugačijim standardima od nekoliko istaknutih demokrata. Konstatovao je da je preporuka Sekretarijata za pravosuđe o iznosu kazne bila "strašna i veoma nepravedna" i poručio da Stoun ne bi trebalo da bude osuđen.

Rodžer Stoun je šesti Trampov saradnik ili savetnik koji je osuđen po optužbama koje su proistekle iz istrage Roberta Malera o ruskom mešanju u američke izbore 2016. Dugogodišnji Trampov prijatelj i neformalni savetnik, tokom predsedničke kampanje Stoun se hvalio da je u kontaktu sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom preko posrednika u koga ima poverenje i nagovestio da je znao za planove Vikiliksa da objavi više od 19.000 mejlova hakovanih sa servera Demokratskog nacionalnog komiteta.

Međutim, Stoun poriče da je prekršio zakon i stalno je tvrdio da je slučaj protiv njega politički motivisan. Nije svedočio tokom suđenja, ni govorio prilikom izricanja presude, a njegovi advokati nisu pozvali nijednog svedoka odbrane.

Tužilaštvo je prvobitno preporučilo da Stoun služi sedam do devet godina u federalnom zatvoru. Međutim, u krajnje neoubičajenom potezu, sekretar za pravosuđe Vilijam Bar je promenio tu odluku posle jednog Trampovog tvita i preporučio blažu kaznu, što je dovelo do male pobune unutar Sekretarijata za pravosuđe a ceo tim tužilaštva podneo je ostavku i napustio Stounov slučaj.

Smanjenje kazne Rodžeru Stounu je najnoviji primer da Tramp koristi svoja neograničena ovlašćenja za davanje pomilovanja da pomiluje moćne ljude za koje veruje da su žrtve nepravedenog tretmana pravosudnog sistema.

U februaru je skratio 14-godišnju zatvorsku kaznu bivšeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića, demokrate, i pomilovao Bernija Kerika, bivšeg komesara njujorške policije, finansijera Majkla Milkena i još nekoliko drugih.

Tramp je pomilovao i svoje političke saveznike kao što su šerif okruga Marikopa Džo Arpajo, konzervativni komentator Dineš De Suza, osuđen za kršenje zakona o finansiranju kampanje kao i Konrad Blek, izdavač osuđen za finansijskie malverzacije koji je napisao laskavu knjigu o predsedniku. Predsednik je, međutim, mnogo više vremena proveo ističući svoju odluku da ublaži kaznu Elis Meri Džonson, koja je služila doživotnu zatvorsku kaznu zbog nenasilnog krivičnog dela prodaje narkotika. Trampu je pažnju na taj slučaj skrenula zvezda rijaliti programa Kim Kardašijan Vest.

XS
SM
MD
LG