Linkovi

Obama nominovao kandidata za Vrhovni sud


Potpredsednik Džozef Bajden, kandidat za sudiju Vrhovnog suda Merik Garland i predsednik Barak Obama u ružičnjaku Bele kuće, 16. mart 2016.
Potpredsednik Džozef Bajden, kandidat za sudiju Vrhovnog suda Merik Garland i predsednik Barak Obama u ružičnjaku Bele kuće, 16. mart 2016.

Sudija federalnog apelacionog suda Merik Garland, koji je nominovan za upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu SAD imao je dvostranačku podršku tokom čitave karijere.

Predsednik SAD Barak Obama izabrao je sudiju federalnog apelacionog suda Merika Garlanda za svog kandidata za upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu posle smrti sudije Antonina Skalije prošlog meseca.

Saopštavajući danas svoj izbor u ruzičnjaku Bele kuće, predsednik Obama je rekao da je konsultovao republikanske i demokratske zakonodavce i pravne stručnjake pre nego što je izabrao Garlanda, koji je uživao dvostranačku podršku tokom čitave karijere u svojstvu advokata, tužioca i sudije apelacionog suda.

Lideri republikanaca u Senatu su već rekli da neće razmatrati nijednog kandidata kojeg predsednik Obama bude predložio tokom poslednje godine svog mandata, ali je predsednik apelovao na njih da preispitaju tu odluku.

"Jednostavno tražim od repubikanaca u Senatu da održe fer pretres i potom glasaju sa DA ili NE. Ako ne glasate to ne samo da će biti napuštanje ustavne dužnosti Sanata, već će pokazati da proces nominacije i izbora sudija ne može da se dovede u red. To će značiti da je sve podvrgnuto duboko stranačkoj politici, sve. Takodje će podstaći beskrajni ciklus uzvraćanja i praktično onemogućiti bilo kog predsednika, demokratu ili republikanca da vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom”, poručio je američki predsednik.

Vidno obuzet emocijama, Garland se zahvalio predsedniku i rekao da veruje da ljudi moraju biti ubedjeni da se odluke sudija zasnivaju isključivo na zakonu.

"Vernost Ustavu i zakonu je bila ključna u mom profesionalnom životu i obeležje je tipa sudije kakav sam pokušavao da budem poslednjih 18 godina. Ako Senat bude smatrao da treba da potvrdi moju nominaciju, obećavam da ću nastaviti tim kursom", rekao je Garland.

Pošto je predsednik imenovao Garlanda kao svoj izbor, lider republikanske stranke u američkom Senatu Mič Mekonel je potvrdio da odbija da razmotri njegovu kandidaturu.

Pokojni sudija Antonin Skalija je bio vodeći zagovornik konzervativnih gledišta u Vrhovnom sudu. Njegova neočekivana smrt 13. februara znači da sud sada obavlja dužnost sa osam sudija, koji imaju tendenciju da budu podeljeni četiri prema četiri na liberalni i konzervativni tabor.

Skalijin naslednik bi mogao da preusmeri gledišta zbog čega republikanci u Senatu kažu da ne žele da to upražnjeno mesto bude popunjeno dok u novembru ne bude izabran novi predsednik - kako se nadaju republikanac, koji će u januaru preuzeti položaj od predsednika Obame.

XS
SM
MD
LG