Linkovi

Šefica kancelarije EU na Kosovu: Kosovo čeka dug put ka EU


Predsednik Kosova Hašim Tači na regionalnoj konferenciji "Budućnost decenije Kosova: regionalna saradnja i integracija u EU", Priština 25. april 2018.
Predsednik Kosova Hašim Tači na regionalnoj konferenciji "Budućnost decenije Kosova: regionalna saradnja i integracija u EU", Priština 25. april 2018.

Druga decenija državnosti Kosovu će doneti učlanjenje u NATO i UN, a moguće i u EU, kazao je predsednik Kosova Hašim Tači na regionalnoj konferenciji "Budućnost decenije Kosova: regionalna saradnja i integracija u EU", koja je održana u sredu u Prištini. Kosovo očekuje dug put ka EU, rekla je na istoj konferenciji šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Na konferenciji "Naredna decenija Kosova: Napredak reformi, regionalna saradnja i integracija u EU”, koja je održana povodom 10 godina nezavisnosti i uoči Samita u Sofiji, predsednik Kosova je kazao da pozdravlja platforme koje predstavljaju politički kosovski lideri o trenutnom stanju na Kosovu i o planiranoj agendi za budućnost, a posebno napore za postizanje maksimalnog konsenzusa, za narednu etapu ili finalnu fazu dijaloga između Kosova i Srbije.

"I danas sam i dalje ubeđen da je pravno obavezujući sporazum potreban i da je neophodan za dve zemlje. Zašto kažem ovo? Kažem jer mi ne treba da budemo prepreka jedni drugima, ni Kosovo, ni Srbija, za evropsku budućnost. Takav sporazum olakšava evropsku budućnost dve zemlje, ali i šalje najbolju poruku o dobrom susedstvu, miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je predsednik Kosova.

Tači je dodao da će naredni meseci biti odlučujući za jačanje Kosova.

"Kao i u svakoj državi regiona i na Kosovu ima zrelosti, ima i ogovaranja, ali sam ubeđen da će druga decenija državnosti Kosovu doneti učlanjenje u NATO i UN, a nadam se da će biti moguće i učlanjenje u Evropsku uniju”, kazao je Tači.

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova rekla je da Kosovo očekuje dug put ka EU, da mora ispuniti preporuke iz Izveštaja Evropske komisije dodavši da Strategija za Zapadni Balka pruža velike šanse Kosovu.

“Kosovo je jedan od 6 partnera, što je pomenuto u Strategiji i stavljeno na isti nivo sa ostalim partnerima. Ovo je prilika koju Kosovo ne sme da propusti. Morate da navedete ove zemlje koje nisu priznale Kosovo da razmisle o svom stavu“, rekla je Apostolova.

Regionalnu Konferenciju "Naredna decenija Kosova: Napredak reformi, regionalna saradnja i integracija u Evropsku uniju”,organizovali su Demokratija za razvoj, Grupa za istraživanje politika na Balkanu i Kosovski centar za bezbednosne studije.

XS
SM
MD
LG