Linkovi

Mala očekivanja od sastanka Bajden-Ši


ARHIVA - Predsednik Džo Bajden u Vašingtonu, 6. novembra 2021. i kineski predsednik Ši Đinping u Braziliji, 13. novembra 2019.
ARHIVA - Predsednik Džo Bajden u Vašingtonu, 6. novembra 2021. i kineski predsednik Ši Đinping u Braziliji, 13. novembra 2019.

Zvaničnici Bele kuće ulažu napore da smanje očekivanja pred susret predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednik Ši Đinpinga u ponedeljak uveče.

I američka i kineska strana koriste termin "virtuelni sastanak" umesto samita, kako bi umanjili nade da će tokom razgovora doći do nekog većeg dogovora ili pomaka.

“Cilj sastanka je da se razmotre trenutni napori da dve zemlje budu konkurenti na odgovoran način, a ne da se postigne neki konkretni dogovor ili ishod", rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije na brifingu za novinare u nedelju uveče. Istu poruku su proteklih dana uputili i drugi zvaničnici Bele kuće.

Bajden i Ši svakako treba da razmotre teška pitanja. SAD vide Kinu kao strateškog konkurenta, dok Peking nastoji da proširi svoj vojni i ekonomski uticaj u svetu. Dve zemlje imaju niz diplomatskih, pravnih, tehnoloških i ekonomskih sporova koji bi mogli da eskaliraju. Dolazilo je do sukoba oko intelektualne svojine i tarifa, a postoje i regionalne tenzije koje bi mogle da prerastu u oružani sukob, uključujući one u Tajvanskom moreuzu, kao i Južnom i Istočnom kineskom moru.

Očekuje se da će Bajden pokrenuti i temu ljudskih prava, uključujući i to što Peking u svom lancu snabdevanja koristi prinudni rad. “Verujemo da su to razlike koje treba da se razmotre direktno a ne da se, na neki način, stave u stranu, kako Kina obično voli da se radi", izjavio je zvaničnik administracije odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

Zvaničnik je susret opisao manje kao unapređenje bilateralnih odnosa a više kao način da se izgrade "razumni zaštitni mehanizmi kako bi se izbegao neki nesporazum", drugim rečima - sprečilo da već napeto rivalstvo preraste u pravi rat.

Mnogi posmatrači dele taj pesimizam.

“Ovo nije samit u Sanilendsu", kaže Patrik Kronin, stručnjak za bezbednost Azijsko-pacifičkog regiona u Institutu Hadson, podsećajući na susret tadašnjeg predsednika Baraka Obame i Šija u odmaralištu u Kaliforniji 2013. godine, kada su američko-kineski bilateralni odnosi stabilizovani i utrli put za nuklearnu diplomatiju sa Severnom Korejom. “Odnos se promenio, sada je nestabilniji i napetiji", kaže Kronin.

White House Sets Low Expectations for Biden-Xi Meeting
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Dok obe strane žele da izbegnu konflikt, nijedna po svemu sudeći nije spremna da uzmakne u odnosu na ono što smatra svojim ključnim vrednostima i interesima - a mnogi od njih jednostavno nisu kompatibilni.

“Nema dokaza da je bilo koji lider fundamentalno preispitao svoje interese, ciljeve i strategiju", kaže Robert Dejli, direktor Kisindžer instituta za Kinu i SAD u Vilson centru. "Zato lideri tragaju za formulom koja zadovoljava minimalne ciljeve druge strane, što bi im omogućilo da nastave da budu konkurenti na način da to ne eskalira u sukob."

Vašington i Peking su načinili mali pozitivan korak pred sastanak. Na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu u Škotskoj, dva najveća svetska zagađivača neočekivano su objavila da će raditi zajedno na smanjenju emisije ugljen dioksida i redovno se sastajati da bi razmatrali klimatsku krizu.

I Bajden i Ši kod kuće nailaze na jak pritisak. Anketa istraživačkog centra Pju pokazala je da 67% Amerikanaca ima "hladan" odnos prema Kini. Samo 46% se tako izjasnilo 2018.

Dok inflacija raste, 70% Amerikanaca smatra da je ekonomija u lošem stanju. Ukupni rejting popularnost predsednika Bajdena je 41% a samo 39% pozitivno ocenjuje njegovu ekonomsku politiku, prema nedavnoj anketi koju su sproveli Vašington post i ABC Njuz. Za to vreme, Ši Đinping nastavlja da konsoliduje vlast. Prošle nedelje, Komunistička partija Kine je Šijev status podigla na nivo koji je uživao Mao Cetung i objavila da je njegovo liderstvo "ključ za veliku obnovu kineske nacije", što je utrlo put da dobije i treći mandat, a moguće i ostane na vlasti posle toga.

ARHIVA - Radnik popravlja logo za Zimske olimpijske igre 2022.
ARHIVA - Radnik popravlja logo za Zimske olimpijske igre 2022.

Još jedna sporna tema na virtuelnom sastanku Bajdena i Šija su Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. Bela kuća je odbila da komentariše da li će Bajden prihvatiti lični poziv, koji će mu možda uputiti Ši. Aktivisti pozivaju na bojkot, kako navode "Igara genocida", ukazujući na kineska kršenja ljudskih prava Ujgura i drugih manjina.

Bela kuća je saopštila da će Bajden i Ši razgovarati uz pomoć prevodilaca, a očekuje se da će sastanak trajati nekoliko sati.

Novinari Glasa Amerike Paris Huang i Najki Čing su učestvovali u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG