Linkovi

Izvori: Virtuelni sastanak Bajdena i Šija u ponedeljak


ARHIVA - Predsednici SAD i Kine, Džo Bajden i Ši Đinping (Foto: AP/Alex Brandon, Eraldo Peres)
ARHIVA - Predsednici SAD i Kine, Džo Bajden i Ši Đinping (Foto: AP/Alex Brandon, Eraldo Peres)

Američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Ši Đinping, kako se očekuje, održaće virtuelni samit u ponedeljak u svetlu tenzija u pogledu trgovine, ljudskih prava i vojnih aktivnosti, prenela je agencija Rojters pozivajućo se na neimenovane izvore.

Vašington i Peking se spore u pogledu niza pitanja - od porekla pandemije Kovida 19 do povećanja kineskog nuklearnog arsenala. Američki zvaničnici veruju da je direktan angažman predsednika SAD sa Šijem najbolji način da se spreči da napetosti u odnosima dve najveće svetske ekonomije izmaknu kontroli. Bela kuća odbila je da komentariše navode o susretu.

Ši će verovatno pozvati Bajdena da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, prenela je kablovska mreža CNBC pozivajuće se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Američki predsednik bi zbog takvog poziva mogao da se nađe u nezgodnom položaju, s obzirom na to da vrši pritisak na Kinu zbog pitanja poštovanja ljudskih prava, ocenjuje Rojters.

Malo je verovatno da će Bajden otići u Peking na bilo kakav sastanak - nije prisustvovao ni Letnjim olimpijskim igrama u Japanu, koji je ključni američki saveznik.

Bajden i Ši su poslednji put razgovarali 9. septembra. Visoki američki zvaničnik tada je preneo da je razgovor bio usredsređen na ekonomska pitanja, klimatske promene i Kovid 19.

Dve zemlje su u sredu objavile okvirni dogovor, postignut na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Škotskoj, o jačanja saradnje u borbi protiv klimatskih promena.

Najnoviji virtuelni sastanak Bajdena i Šija okvirno je dogovoren prošlog meseca tokom sastanka američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i vodećeg kineskog diplomate Janga Điječija u Cirihu.

Bela kuća je saopštila da je Saliven izrazio zabrinutost zbog kineskih poteza u Južnom kineskom moru, kao i ljudskih prava i stavova Pekinga o Hongkongu, Šinđangu i Tajvanu.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da još nema nikakvu najavu sastanka.

"Imamo okvirni dogovor da se virtuelni bilateralni sastanak održi do kraja godine. U toku se razgovori na radnom nivou da se potvrde detalji", rekao je taj zvaničnik, a prenosi Rojters.

Bela kuća je predstojeći sastanak okarakterisala kao deo tekućih napora Sjedinjenih Država " da odgovorno rešavaju" pitanje nadmetanja dve zemlje.

XS
SM
MD
LG