Linkovi

Zapad optužio Rusiju da pokušava da ukrade podatke o vakcini za Kovid 19


Ilustracija
Ilustracija

Hakeri, uz podršku ruskih državnih struktura, pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini i leku za Kovid 19 od akademskih ustanova i farmaceutskih kompanija širom sveta, saopštio je u četvrtak britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC), prenosi agencija Rojters.

U zajedničkom saopštenju Britanije, Sjedinjenih Država i Kanade, napadi se pripisuju grupi APT29, takođe poznatoj pod imenom "Cozy Bear", za koju tvrde da gotovo sigurno djeluje u okviru ruskih obaveštajnih službi.

"Osuđujemo ove podle napade protiv onih koji rade vitalan posao u borbi protiv pandemije koronavirusa", rekao je direktor za operacije NCSC-ija Pol Čičester.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab rekao je da je "potpuno neprihvatljivo" to što je rad na borbi protiv pandemije meta ruskih obaveštajnih službi.

"Dok drugi promovišu svoje sebične interese bezobzirnim ponašanjem, Velika Britanija i njeni saveznici nastavljaju težak posao pronalaska vakcine i zaštite globalnog zdravlja", naveo je Rab u saopštenju i poručio da će Britanija sa saveznicima raditi na tome da se odgovorni privedu pravdi.

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost saopštio je da su hakerski napadi u toku i da se koristi niz sredstava i tehnika.

"APT29 će verovatno nastaviti da napada organizacije koje se bave istraživanjem i razvojem vakcine za Kovid 19, dok traga za odgovorima na dodatna obaveštajna pitanja povezana sa pandemijom", ističe se u saopštenju centra.

Kremlj je u četvrtak odbacio optužbe zapadnih zemalja. Portparol Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nema nikakve veze sa navodnim hakerskim napadima i da London nije potkrepio optužbe adekvatnim dokazima, prenose agencija TASS i RIA.

Britanija i Sjedinjene Države saopštili su u maju da mreže hakera napadaju nacionalne i međunarodne organizacije zadužene za odgovor na pandemiju. Međutim, ti napadi prethodno nisu bili povezivani sa ruskim državnim strukturama.

Grupa "Cozy Bear", povezana sa ruskom vladom, sumnjiči se za hakerski napad na Demokratsku stranku uoči predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Britanija je u odvojenom saopštenju takođe optužila "ruske aktere" za pokušaj mešanja u izbore u toj zemlji 2019. godine, objavom na internetu procurelih dokumenata o predloženom trgovinskom sporazumu sa SAD. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da su te optužbe "nejasne i kontradiktorne".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG