Linkovi

Avion Magma: Budućnost avijacije?


Magmom do visina
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Magmom do visina

Cena avionskog goriva jedan je od glavnih razloga zbog kojih se avijatičarska tehnologija fokusira na proizvodnju lakših i efikasnijih letelica. Grupa engleskih istraživača je letelicom Magma napravila iskorak na tom planu. Radi se o jedinstvenoj bespilotnoj letelici na svetu.

"Ovo je prvi prikaz potpuno funkcionalnog aviona bez pokretnih delova. To je velika stvar, jer su mnogi pokušavali u prošlosti - uključujući i nas", kaže Bil Krauter jedan od istraživača u projektu sa Univerziteta u Mančesteru u Engleskoj.

On i njegov tim Bil Krauter i njegov tim oslanjanju se na strujanje vazduha kao metodu za manevrisanje letelicom na nebu. Jan Lunon, jedan od saradnika, kaže da će izostavljanje pokretnih delova učiniti avione bezbednijim i lakšim.

"Prednost je u smanjenju težine, potrebe za održavanjem i kompleksnosti letelice. Postojanje kontrolnog poklopca podrazumeva sve te komplikacije", ukazuje Lunon.

Bez pokretnih delova avion se brzo sastavlja i jeftino proizvodi. Suštinski radi se o proizvodu koji funlcioniše po principu “sklopi i leti”, objašnjava Bil Krauter.

"Velika Britanija bavi se razvojem nove generacije borbenih aviona. Svrha svega ovoga je razvoj tehnologija koje omogućavaju razvijanje efikasnijih, jeftinijih i pouzdanijih aviona. Mogu biti u kutiji 10 godina, a onda polete kada treba", kaže on.

Letelica je napravljena od titanijuma štampanog 3-D tehnikom. Umesto kroz mehaničke poklopce, dok avion leti suspersoničnom brzinom, vazduh se umumpava kroz male otvore u krilu - kako bi pilot mogao da menja pravac. Letelicom se upravlja naviše ili naniže, uz pomoć izduvnih mlazeva velike brzine.

“Nije jednostavno sastaviti sve deliće ove tehnologije da bi sve to zajedno funkcionisalo. I da bi se na kraju dobio potpuno funkcionalan avion. Na kom se mogu isključiti svi pokretni delovi kako bi se mogao kontrolisati u letu onako kako želite", objašnjava Krauter.

Pred timom je još mnogo posla, ukoliko želi da ovo postala naredna generacija borbenih aviona. Letelica teži svega 46 kilograma i može leteti brzinom od 160 kilometara na sat. Međutim, napretkom tehnologije mogao bi se promeniti i način proizvodnje aviona.

XS
SM
MD
LG