Linkovi

Pomoćni motor - spas za male avione


Više od 550 ljudi, u proseku, godišnje pogine u nesrećama vezanim za male avione, uglavnom sa jednim motorom – navodi se u statistikama američkog Sekretarijata za saobraćaj.

U slučaju da jedan motor otkaže, avion sa nekoliko motora obično ima dovoljno snage da bezbedno sleti, međutim letelice sa jednim motorom imaju vrlo male šanse da izbegnu nesreću. Dvojica španskih pronalazača tvrde da njihov sistem za rezervni pogon, dizajniran specifično za male avione, može značajno da poveća šanse za preživljavanje.

Više od 550 ljudi, u proseku, godišnje pogine u nesrećama vezanim za male avione, uglavnom sa jednim motorom – navodi se u statistikama američkog Sekretarijata za saobraćaj.

Piloti poput Migela Suareza objašnjavaju da su, kada otkaže motor na lakim avionima sa propelerima, šanse za preživljavanje - minimalne.

“U ovom slučaju, ne postoji druga opcija nego da pokušate da spasite šta možete i da pokušate da sletite, ali nesreća je zagarantovana, dogodiće se”.

U saradnji sa Univerzitetom Karlos III u Madridu, Suarez i njegov partner, inženjer Danijel Kristobal osmislili su pomoćni motor na baterije koji pokvarenom avionu omogućava dodatnih 7 minuta leta.

“Integrisali smo električni motor uz pomoć spojnica, koji izoluje glavni motor kada on prestane da radi, a zatim pilot ima dodatnih 20 kilometara da pronađe bezbedno mesto za sletanje”, ističe Suarez.

Rezervna energija se crpi iz litijum-jonskih baterija visoke produktivnosti sa elektronskom kontrolom.

Prostim okidanjem prekidača, pilot može da razdvoji propeler od glavnog motora i da pokrene električni motor kako bi propeleri nastavili da rade.

Tokom normalnog leta, punjač konstantno radi te je baterija u svakom momentu potpuno napunjena. Osim toga, pomoćni motor može da bude koristan i u drugim situacijama.

“Taj sistem nije samo bezbednosni već i hibridni sistem koji vam omogućava da dodate snagu glavnom motoru kada vam je to potrebno, npr. prilikom uzletanja možete da izvučete do 40 konja dodatne snage”, ističe Kristobal.

Još jedna prednost je i to da motor može da se instalira u većini postojećih malih aviona sa dva ili četiri sedišta, zato što staje između motora na benzin i propelera.

Inženjeri zaposleni u firmi “Axter Aerospace” sada pokušavaju da smanje težinu novog sistema dok čekaju dozvolu evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu.

XS
SM
MD
LG