Linkovi

Svet se sprema za dolazak 5G mreže


Ako imate sreće i živite u američkim gradovima Hjustonu, Indijanapolisu, Los Anđelesu i Sakramentu, onda imate i pristup 5G mobilnoj mreži. Ako živite negdje drugo, potrebno je samo da budete strpljivi, jer će ta mreža uskoro biti dostupna i na drugim mestima, a već stiže i u pojedine zemlje.

U Monaku, na obali Sredozemnog mora, budućnost je stigla. Ove antene će omogućiti toj državi da poveže uređaje sa 5G mrežom.

"Instaliramo antene na svim krovovima, zato što nam je cilj da pokrijemo cijeli Monako”, kaže Patrik Bufel iz Telekoma Monaka.

A šta je 5G mreža? Jednostavno rečeno, riječ je o tehnologiji koja će vam, na bežičnom uređaju, omogućiti brži i efikasniji pristup internetu, na kojem ćete moći da radite mnogo više stvari nego ranije.

"5G je deset puta jača, što nam omogućava da pokrijemo sve multimedijske tehnologije za mnogo veći broj ljudi koji će biti povezani. Takođe se 10 puta brže uspostavlja veza, što znači da možete odmah da se povežete i to je ključno za nove tehnologije, kao što su povezani automobili. 5G meža omogućava i najmanje deset puta više veza po kvadratnom metru, što je veoma važno za takozvani ‘internet stvari’ i veoma važan faktor u tehnološkoj revoluciji”, objašnjava Martin Perone, takođe iz Telekoma Monaka.

Na tržištu su već neki uređaji koji podržavaju 5G, ali mreže s kojima bi trebalo da budu povezani još nisu usavršene. Nova generacija mobilnih mreža već postoji u nekim američkim gradovima, ali se nove, brže usluge očekuju tek krajem 2019. ili čak 2020. godine.

Nije iznenađenje da će se osim Monaka, 5G mreža najpre pojaviti u Južnoj Koreji, Kini, Japanu i Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG