Linkovi

Kompjuter otkriva umor u glasu


Najnovija studija Nacionalne fondacije za spavanje otkrila je da je više od polovine svih vozača priznalo da vozi dok im se spava. A prema statističkim podacima američke vlade, skoro 72 hiljade saobraćajnih nesreća i 800 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama izazvani su vožnjom u pospanom stanju. Međutim, nove tehnologije mogle bi da pomognu da se reši taj problem javnog zdravlja.

Ideja iza nove zdravstvene tehnologije je da se umor pojavljuje u vašem glasu. Grupa britanskih naučnika odlučila je da ako čovek zaista zvuči umorno, onda kompjuter može da bude naučen da čuje taj umor.

“Trudimo se da izgradimo model glasa neke osobe time što ćemo napraviti višestruke audio snimke tokom određenog vremenskog perioda. I iz toga možemo da ustanovimo veoma suptilne promene koje se dogode, čak i za jedan dan ili tokom jedne radne smene, možete da vidite promene u karakteristikama glasa”, ističe Mark Hakvejl sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

S vremenom, uz veliki broj ponovljenih očitavanja, kompjuterski algoritam bio je u mogućnosti da ustanovi kada glas određene osobe “nije u redu”, i to sa 90 odsto tačnosti u laboratoriji.

“Mislim da je inovacija na način da izgradimo algoritam sa osetljivošću da prepozna te male promene u glasu, koje se pojavljuju, i da ih efikasno pretvori u vreme dana, čime se beleži kako vaš glas obično zvuči u različito doba dana. I ako se to ne slaže sa određenim vremenom tokom dana, onda ste ili više budni nego inače ili manje budni nego inače”.

Algoritam je takođe funkcionisao u stvarnom životu. Testiran je na radnicima koji upravljaju opremom za rudnik u Peruu. Tehnologija bi mogla da pomogne da se spreče incidenti povezani sa umorom, koji je, prema nekim studijama, odgovoran za oko 65 odsto svih nezgoda u rudnicima.

“Cilj nije da se spreče vozači da rade svoj posao ili da im bude suđeno ili da se zastavi prevoz kamionom. Cilj je jednostavno da se se zaštiti zdravlje vozača i naravno bezbednost vozila”, navodi Mark Hakvejl sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Kompanija se nada da će proizvod biti spreman da izađe na tržište u narednih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG