Linkovi

Naučnici postižu napredak i u "tehnologiji mirisa"


Da li biste kupili automobil koji ispušta prijatne mirise dok ste zaglavljeni u saobraćajnom špicu? Ili robota koji miriše kao ljudsko biće? Naučnici kažu da ćemo, uz pomoć nove tehnologije, uskoro koristiti ovakve sprave u svakodnevnom životu.

Virtuelna realnost sa dodatnom dimenzijom. Naučnici sa Univerziteta u Saseksu u Britaniji napravili su čak I virtuelne reči koje imaju miris. Kada otvorite virtuelna vrata, ulazite u kišnu šumu i osećate miris koji doprinosi autentičnom doživljaju.

Takozvana “tehnologija mirisa” isprobana je i ranije - u filmovina “Smell o Vision” 60-ih godna. Naučnici kažu da je na putu da se vrati.

“Veza između osećanja, sećanja i potencijalne upotrebe čula mirisa je podsvesna i neverovatno je šta možemo da postignemo uz pomoć tehnologije”, kaže Emanuela Mađoni sa Univerziteta u Saseksu.

I to ne služi samo za zabavu. Jedan simulator vožnje ima i raspršivač za miris.

“Vozač oseti miris lavande svaki put kad dostigne dozvoljenu brzinu. Odabrali smo lavandu jer ima umirujući miris”, objašnjava Dmitrijis Dmitrenko sa Univerziteta u Saseksu.

I obaveštenja na mobilnim telefonima mogu da vam stižu uz mirise. Kompanije takođe eksperimentišu sa mirisima kako bi uticale na ponašanje potrošača.

“Ne samo za reklamiranje ili kreiranje logoa neke marke. Možete i da stimulišete impuls za kupovinu. Na primer, ako ste u biblioteci i osetite miris kafe, podsvesno ćete pomisliti da vam se pije kafa”, kaže Emanuela Mađoni.

Mađoni kaže da su mirisi jako važni u međuljudskim odnosima. Na primer, kada muškarac oseti suze, nivo testosterona se smanjuje i oseća veću empatiju. Takve psihološke reakcije se prenose i na tehnologiju.

“Recimo, u interakciji sa robotima gradimo poverenje u njih ako mirišu kao mi.”

Uzbudljiva, a za neke i obeshrabrujuća budućnost. Naučnici kažu da će do sada neistraženo čulo mirisa biti veoma korišćeno kako tehnologija bude napredovala.

XS
SM
MD
LG