Linkovi

Višak tehnologije odvlači pažnju vozačima


Proizvođači automobila hvale se novim tehnologijama – senzorima koji upozoravaju na mrtvi ugao i pomoćnim kamerama koje upozoravaju vozače na druge automobile. Sve to da bi vožnja bila bezbednija. Međutim, aktivisti koji brinu o bezbednosti na putevima kažu da ekspanzija tehnologije možda radi protiv toga.

Možete da promenite radio stanicu, da proverite mejl ili da pronađete najbložu benzinsku pumpu. Novi automobili dolaze sa ugrađenom tehnologijom koja ljudima omogućava pristup društvenim mrežama, mapama i porukama. Ali Džejk Nelson iz Američke automobilske asocijacije upozorava – baš to mnogim vozačima odvlači pažnju.

“Ove tehnologije su sve složenije i omogućavaju vozačima da rade ono što ranije nisu mogli”

Potenciometri na starim kontrolnim tablama zamenjeni su sa 50 multifunkcionalnih dugmića na volanu i kontrolnoj tabli. Tokom testiranja ovogodišnjih modela automobila i lakših kamiona, koje je sprovela Američka automobilska asocijacija, pokazalo se da su vozači zbog nove table sa mnogim funkcijama, skretali pogled s puta i skidali ruke sa volana.

A vozači koji na samo dve sekunde skrenu pogled s puta, udvostručuju rizik od saobraćajne nezgode. Proizvođači nastavljaju da u automobile ugrađuju ekrane na dodir, komande na glas i virtuelne ekrane u koje vozači gledaju, ali sve te sprave se ne moraju koristiti tokom vožnje.

“To što vam tehnologija omogućava da radite više stvari istovremeno dok vozite, ne znači da to treba i da iskoristite.”

Ruke na volan, oči na put – i to je najbolji način da ostanete bezbedni u vožnji.

XS
SM
MD
LG