Linkovi

3D štampači sve dostupniji


Trodimenzionalni štampači sada mogu bilo koju ideju da pretvore u 3D model na osnovu skice - za male pare.

Zahvaljujući 3D štampačima od skoro je moguće da ukoliko neko ima ideju o nekom proizvodu, sada može da napravi skicu, odnese je u radnju i za par sati dobije njegov model. Trodimenzionalni štampači, koji su nekada bili veoma skupi sada su dostupni te ih kupuju kopirnice širom Sjedinjenih Država.

Brajan Džejkoks i njegova supruga otvorili su kopirnicu The Build Shop, u Los Anđelesu, pre dve godine i sada nude obuku i kopiranje trodimenzionalnih predmeta.

“Mislim da će 3D štampanje postati hit i da će imati ogroman uticaj na društvo”, kaže Džejkoks.

Preduzetnik Kičong Tran planira da otvori sličnu radnju u Kambodži.

“Zamišljam da će ljudi dolaziti sa idejama, sa skicama, čak i na salveti, koje ćemo mi pretvaratiu trodimenzionalne objekte”, kaže Tran.

Slične uslužne radnje niču širom Sjedinjenih Država. Firma UPS koja ima mrežu za poštanske i štamparske usluge nedavno je instalirala 3D štampače u tri svoje franšize. Berk Džouns je vlasnik jedne od njih.

“Potražnja je mnogo veća nego što sam očekivao”, kaže Džouns.

Funkcioner UPS-a, Mark Deni, kaže da mušterije dolaze iz raznih oblasti života.

“Svako ko nešto počinje – pronalazači, inženjeri – imaju potrebu za ovakvom uslugom”, kaže Deni.

Ronilac Rejmond Juhaz smislio je držač za filtere za podvodna snimanja kako bi snimci imali prirodniju boju. Štampanje držača koštalo ga je svega 43 dolara.

“Za ovako nešto ranije je trebalo napraviti kalup, što je koštalo na hiljade dolara”, kaže Juhaz.

Stručnjaci kažu da brzina štampanja stalno raste dok troškovi padaju. Sat štampanja sada košta 15 dolara, plus dodatak na veličinu predmeta. Kompjutersko pripremanje modela košta do 50 dolara na sat.

Brajan Džejkoks predviđa da će kroz pet godina 3D štampanje postati još jednostavnije dok Kičong Tran dodaje da bi i današnja tehnologija mogla da pokrene stvari u zemljama kao što je Kambodža.

“3D štampačima stavljate ljudima u ruke novu alatku. Oni mogu da razvijaju biznise umesto da rade kao turistički vodiči ili šalterski službenici. Mogu da proizvode nešto opipljivo”, kaže Tran.

Tran dodaje da to ne važi samo za Kambodžu, jer 3D štampači mogu bilo gde u svetu da pretvaraju dobre ideje u stvarnost.
XS
SM
MD
LG