Linkovi

CPJ: Vlasti CG da odustanu od krivičnog gonjenja novinarke zbog lažne vijesti


Policija privodi Anđelu Đikanović (rtcg.me)
Policija privodi Anđelu Đikanović (rtcg.me)

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražio je u ponedjeljak od crnogorskih vlasti da odustanu od krivičnog gonjenja protiv dojučerašnje urednice crnogorskog portala FOS Media, Anđele Đikanović, koja je uhapšena u nedelju veče jer je objavila lažnu vijest da se kosovska ROSU stavila na raspolaganje crnogorskoj policiji uoči Božića obilježenog tenzijama.

Crnogorske vlasti moraju odmah osloboditi novinarku Anđelu Đikanović i odustati od svih krivičnih optužbi protiv nje”, rekla je u Njujorku koordinatorka za Evropu i Centralnu Aziju u CPJ, Gulnoza Said, prenosi ta organizacija na svom vebsajtu.

Predstavnca CPJ je poručila i da novinari ne bi trebalo da se suočavaju sa zatvorskim kaznama “čak i kada prave profesionalne greške”, ocjenujući da bi crnogorske vlasti u ovakvim situacijama trebalo da posegnu za gradjanskim, a ne krivičnim lijekovima.

Ubrzo nakon objavljivanja lažne vijesti da će 250 kosovskih specijalaca asistirati crnogorskim kolegama na Badnji dan, Vlada je demantovala informaciju i zatražila reakciju tužilaštva, a portal povukao vijest i izvinio se čitaocima.

U medjuvremenu, novinarka je uhapšena i tužilaštvo joj je odredilo 72-časovni pritvor, a sud uvažio žalbu njenog advokata i pustio je da se brani sa slobode.

Lokalni mediji prenijeli su da je sada već bivša glavna i odgovorna urednica FOS Media na saslušanju u tužilaštvu negirala djelo koje joj se stavlja na teret.

XS
SM
MD
LG