Linkovi

Lideri EU zahtevaju "brz i koordiniran" odgovor na terorističke napade


Francuski predsednik Emanuel Makron, desno, i kancelar Austrije Sebastijan Kurc, učestvuju preko videolinka na konferenciji u Evropskom savetu u Briselu, 10. novembra 2020.

Nakon terorističkih napada u Francuskoj i Austriji, evropski lideri održali su u utorak samit u Francuskoj kako bi koordinirali odgovor u borbi protiv terorizma i založili se za "zajednički koordiniran i brz" evropski odgovor na terorističke napade.

Pitanje kako odgovoriti na islamističke napade poput nedavnih u Nici i Beču okupilo je u utorak francuskog predsednika Emanuela Makrona i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u Jelisejskoj palati u Parizu, gde su im se u video konferenciji pridružili lideri Nemačke, Holandije, i najviši zvaničnici EU.

Predsednik Macron zatražio je "zajednički koordinisan i brz" evropski protivteroristički odgovor na napade. Makron je detaljno objasnio potrebu za razvojem zajedničkih baza podataka između država EU, poboljšanjem saradnje između snaga bezbednosti, razmenom podataka i donošenjem strožih zakona na kontinentu.

Svaka pretnja na spoljnim granicama EU ili unutar čak ijedne države članice predstavlja pretnju celoj EU, rekao je francuski predsednik.

Evropski lideri takođe su naglasili potrebu da, kako su rekli, bude "odlučna borba protiv terorističke propagande i govora mržnje na internetu". Makron je spomenuo Holandiju i Austriju kao dobre primere kako treba voditi ovu borbu.

Rekao je da je Internet prostor slobode, kao i društvene mreže, ali da ta sloboda postoji samo ako postoji bezbednost i ako ne služi kao utočište onima koji se rugaju evropskim vrednostima ili teže indoktrinaciji smrtonosnim ideologijama. Makron je rekao da se teroristička propaganda mora da se ukloni u roku od sat vremena nakon što je primećena.

Da bi se suprotstavili džihadističkom terorizmu, lideri EU takođe pozivaju na mere kojima bi se osiguralo da učenja imama na kontinentu ne uključuju govor mržnje.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, rekao da su verske slobode ključne u Evropi, ali da takođe postoji potreba da se garantuje da imami propovedaju prave vrednosti tolerancije i mira.

Ovaj sastanak održan je uoči godišnjice napada iz novembra 2015. godine u kojima je u Parizu ubijeno više od 100 ljudi.

XS
SM
MD
LG