Linkovi

"Šarli Ebdo" meta napadača u Parizu


Policija patrolira blizu bivše redakcije časopisa Šarli Ebdo, 25. septembar 2020.
Policija patrolira blizu bivše redakcije časopisa Šarli Ebdo, 25. septembar 2020.

Čovek za kojeg se veruje da je u petak satarom napao i povredio dvoje ljudi u Parizu sarađuje sa policijom, kojoj je rekao da mu je meta bio satirični časopis Šarli Ebdo, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izvor iz policije.

Napad se dogodio ispred zgrade u kojoj su islamski esktremisti 2015. godine ubili 12 zapolesnih u Šarli Ebdou, u znak osvete zbog objavljivanja karikature Proroka Muhameda.

Prema sudskom izvoru, pritvor osumnjičenom napadaču produžen je u subotu ujutro. Osumnjičeni saučesnik u napadu pušten je iz zatvora u subotu rano ujutro, dok su uhašene još tri osobe, među kojima i brat napadača.

U pritvoru je, do subote popodne, bilo devet osoba, među kojima i osumnjičeni napadač koji je, prema navodima ministra unutrašnjih poslova, došao u Francusku pre tri godine iz Pakistana, kao maloletnik bez roditeljske pratnje.

Zaposleni u Šarli Ebdou napustili su svoje stare prostorije posle napada 2015. godine i trenutno se nalaze na tajnoj lokaciji.

U bivšoj redakciji tog časopisa sada je jedna produkcijska kompanija čija su dva zaposlena, muškarac i žena, napadnuti dok su bili na pauzi za pušenje, naveli su tužioci i kolege žrtava.

U toku je suđenje saučesnicima u napadu na Šarli Ebddo, za koji je odgovornost preuzela Al Kaida.

XS
SM
MD
LG