Linkovi

Dve osobe povređene u napadu blizu bivše redakcije časopisa "Šarli Ebdo"


Forenzičari na mestu napada u Parizu, 25. septembar 2020. (Foto: Rojters/Gonzalo Fuentes)
Forenzičari na mestu napada u Parizu, 25. septembar 2020. (Foto: Rojters/Gonzalo Fuentes)

Vlasti u Francuskoj pokrenule su anti-terorističku istragu nakon što su dva novinara u petak povređena u napadu nožem u Parizu blizu nekadašnje redakcije časopisa Šarli Ebdo, koji je 2015. godine bio meta napada islamskih ekstremista.

Premijer Žan Kasteks, koji je obišao mesto napada, rekao je da je glavni napadač uhapšen, a da je u pritvoru još jedna osoba. Prema izjavama očevidaca, u napadu je korištena satara ili veliki mesarski nož.

Kasteks je dodao da su dve osobe napadnute nasumice dok su bile na pauzi za puštenje, i da im životi nisu ugroženi.

"Napad se dogodio na simboličnom mestu u trenutku suđenja za užasne napade na Šarli Ebdo", naglasio je francuski premijer.

Prema policijskom izvoru, osumnjičeni ima 18 godina, rođen je u Pakistanu i poznat je bezbednosnim službama, a bio je prekriven krvlju kada je uhapšen. Prema jednom policijskom izboru, na mestu napada je pronađena satara.

Pol Moreira, novinar kompanije za medijsku produkciju "Premiere Ligne" rekao je za BFM TV da je povređeno dvoje njegovih kolega.

"Napao ih je neko satarom na ulici ispred naših prostorija. Bilo je zastrašujuće", rekao je Moreira. Kancelarija tužioca za anti-terorizam saopštila je da istražuje slučaj.

U Parizu je 2. septembra počelo suđenje 14 osoba, koje su optužene za saučesništvo u napadu na kancelarije satiričnog časopisa Šarli Ebdo u januaru 2105. godine, u kojem je ubijeno 12 osoba. Odgovornost za napad preuzela je Al Kaida.

Na suđenju se čulo da su optuženi hteli da osvete Proroka Muhameda, gotovo deceniju nakon što je časopis objavio njegove karikature. Direktorka za ljudske resurse u časopisu ove nedelje je napustila svoj dom pod policijskom pratnjom zbog pretnji smrću.

XS
SM
MD
LG