Linkovi

Beč: Najmanje jedna žrtva u napadu koji policija tretira kao teroristički


Policijska blokada na trgu Švedenplac (Schwedenplatz) (Foto: REUTERS/Lisi Niesner)
Policijska blokada na trgu Švedenplac (Schwedenplatz) (Foto: REUTERS/Lisi Niesner)

Jedna osoba je ubijena, dok ih je nekoliko povređeno u napadu u centru austrijske prestonice Beča, objavila je tamošnja policija.

Poginula je jedna osoba koju je policija označila kao osumnjičenog - a među povređenima je jedan policajac, saopštila je bečka policija na društvenoj mreži Tviter.

Saopšteno je i da je napad, na šest gradskih lokacija, izvelo nekoliko osoba naoružanih puškama.

Austrijska televizija ORF javila je da je ranjeno ukupno petnaest osoba od kojih je sedam zadobilo teške povrede. Povređeni su prebačeni u lokalne bolnice, objavio je isti medij.

Karl Nehamer, austrijski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da veruje da je pucnjava koja se dogodila u centru Beča teroristički napad.

"U ovom trenutku mogu da potvrdim da verujemo da je reč o terorističkom napadu", rekao je Nehamer austrijskoj televiziji ORF.

Nehamer je rekao da je u pucnjavi u centru austrijske prestonice ranjeno je nekoliko osoba, a veruje se i da ih je nekoliko ubijeno. Nije međutim precizirao tačan broj mogućih žrtava.

"Verujemo da je pucnjavu počinilo nekoliko osoba", izjavio je austrijski ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je bečka policija na društvenoj mreži Tviter objavila da je u nekoliko osoba povređeno u pucnjavi u centru Beča.

"Pucnjava u centru grada. Ima povređenih sklonite se sa javnih mesta ili javnog prevoza", navedeno je u objavi bečke policije.

Policija je saopštila da su u centru grada raspoređene brojne policijske snage.

Austrijska novinska agencija (APA), pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova, javila je da su jednom policajcu vatrenim oružjem nanete ozbiljne telesne povrede.

Agencija Rojters javlja da je urednik lokalnog lista Falter izjavio je da je jedna osoba ubijena, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova koje, kako je navedeno - za sada nije bilo dostupno za komentar.

List "Kronen cajtung" javio je da je napadnuta obližnja sinagoga. Taj i drugi mediji javili su da su pucnji ispaljeni na obližnjem trgu - Švedenplac (Schwedenplatz).

Oskar Dojč, lider lokalne jevrejske zajednice, objavio je na društvenoj mreži Titer, da je u ovom trenutku nejasno da li jemeta napadabila lokalna sinagoga. Ukazao je i da su sinagoga i ostale prostorije bile zatvorene tokom pucnjave.

XS
SM
MD
LG