Linkovi

Beč: Uhapšeno 14 osoba koje se sumnjiče za povezanost sa napadom


Pripadnici specijalnih snaga austrijske policije na ulicama Beča nakon pucnjave, 3. novembra 2020 (REUTERS/Leonhard Foeger)
Pripadnici specijalnih snaga austrijske policije na ulicama Beča nakon pucnjave, 3. novembra 2020 (REUTERS/Leonhard Foeger)

Austrijska policija uhapsila je 14 osoba koje sumnjiči za povezanost sa napadom koji je u Beču izveden u ponedeljak uveče. Policijska akcija izvedena je na 18 lokacija širom prestonice Austrije Beča.

Policija je u vezi sa napadom objavila do sada poznate podatke:

  • dva muškarca i dve žene poginuli su u pucnjavi počinjenoj na šest lokacija u ponedeljak uveče
  • dvadeset dve osobe su ranjene. Policajac koji je ranjen na dužnosti se oporavlja
  • napadač koga je neutralisala Specijalna antiteroristička jedinica je dvadesetogodišnjak sa dvojim državljanstvom Austrije i Severne Makedonije - prethodno osuđivan za dela povezana sa terorizmom
  • nejasno je da li je drugi napadač još na slobodi, moguće je da je jedan napadač delovao sam
  • tokom istrage pretraženo je 18 kuća i uhapšeno je 14 osoba

Austrijska policija prethodno je saopštila da je u potrazi za preostalim osumnjičenima pošto je najmanje jedna osoba osumnjičena za napad u kome su u ponedeljak uveče u centru Beča ubijene četiri osobe.

"Sačuvaćemo javni red i mir svim raspoloživim snagama. Maksimalno ozbiljno pristupamo istrazi. O potvrđenim informacijama ćemo vas obaveštavati ovde na Tviteru", navedeno je u objavi bečke policije.

Jedan od napadača, koji je stradao u sukobu sa policijom, nosio je pojas sa eksplozivom – za koji se ispostavilo da je bio lažan. Ubijenog napadača vlasti su identifikovale kao dvadesetogodišnjeg osuđivanog džihadistu. Nisu odbacile mogućnost da je bilo i drugih napadača koji su i dalje na slobodi.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je u telezivijskom obraćanju poručio da će napadači i oni koji stoje iza njih biti uhvačeni.

Muškarac i žena starije životne dobi, jedan prolaznik i konobarica hladnokrvno su ubijeni – dok se za lekari bore za živote 14 ranjenih osoba”, rekao je Kurc.

Rekao je da je potpuno jasno da je napad delo, kako se izrazio, islamističkih terorista.

Ne radi se o sukobu hrišćana i muslimana ili pak Austrijanaca i migranata, Ovo je borba između mnoštva ljudi koj veruju u mir i manjine koja mu se protivi. Borba između civilizovanosti i varvarstva”, rekao je austrijski kancelar.

Karl Nehamer, austrijski ministar policije, obelodanio je identitet ubijenog osumnjičenog napadača. Reč je o Kujtimu Fejzulaju.

Fejzulaj, koji je imao držaljanstva Austrije i Severne Makedonije bio je, aprila 2019, osuđen na 22 meseca zatvora zbog pokušaja da otputuje u Siriju kako bi se pridružio Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL). Prevremeno je oslobođen u decembru iste godine”, rekao je Nehamer.

Austrijski ministar policije rekao je da je Fejzulaj pre napada objavio fotografiju na društvenoj mreži Instagram noseći dva oružja za koja se veruje da je koristio u napadu. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Vlasti su savetovale ljude da se drže podalje od javnih mesta i javnog prevoza. Studentima u Beču dozvoljeno je da propuste nastavu u utorak.

Pucnjava se dogodila u ponedeljak kasno uveče na šest lokacija u Beču, nekoliko sati pre nego što je delimično zaključavanje trebalo da stupi na snagu zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa u zemlji.

Među poginulima su dva muškarca i jedna žena, dok je među ranjenim bio i policajac.

Lider jevrejske zajednice Oskar Dojč rekao je na Tviteru da nije jasno da li su sinagoga i njeni susedni uredi bili meta napada. Rekao je da su zgrade bile zatvorene u vreme nasilja.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji se suočio sa nekoliko nedavnih napada za koje su okrivljeni muslimanski ekstremisti, objavio je na Tviteru da Francuzi "dele šok i tugu austrijskog naroda pogođenog večerašnjim napadom".

"Ovo je naša Evropa", rekao je. "Naši neprijatelji moraju da znaju s kim imaju posla. Nećemo se povući."

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je solidarnost sa susednom Austrijom u izjavi od utorka, rekavši "Borba protiv islamističkog terorizma naša je zajednička borba".

XS
SM
MD
LG