Linkovi

Devet osoba uhapšeno zbog odsecanja glave nastavniku u Parizu


Mesto ubistva u predgrađu Pariza
Mesto ubistva u predgrađu Pariza

Francuska policija uhapsila je devet osoba pošto je, kako se sumnja, radikalni islamista odsekao glavu nastavniku na ulici u predgrađu Pariza.

Napadača je ubila policija, a sada se istražuje da li je delovao sam ili je imao saučesnike. Francuski mediji prenose da je reč o 18-godišnjaku iz Čečenije.

Svedoci su rekli da su ga čuli kako viče "Alahu akbar". Njegova žrtva, nastavnik istorije, nedavno je učenicima pokazivao crteže proroka Muhameda, na času o slobodi izražavanja.

Francuski tužilac za slučajeve antiterorizma, Žan-Fransoa Rikard, izjavio je da je 18-godišnji napadač prišao učenicima na ulici i tražio da pokažu žrtvu. Policija je napadača, koji je rođen u Moskvi, ubila nekoliko minuta nakon što je odrubio glavu nastavniku istorije, Samuelu Patiju, u sred dana, u jednom predgrađu. Fotografija nastavnikovog tela, uz poruku kojom se preuzima odgovornost, objavljena na Tviteru, pronađena je na telefonu pored tela napadača a Rikard potvrdio da je u pitanju bio nalog napadača. Tviter je veoma brzo uklonio tu objavu, pošto je kršila politiku kompanije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ubistvo je okarakterisao kao islamistički terorizam.

Francuski predsednik Emanuel Makron na mestu zločina
Francuski predsednik Emanuel Makron na mestu zločina

Četvoro rođaka napadača, među kojima je i maloletno lice, zadržano je odmah posle napada, dok je još pet osoba uhapšeno tokom noći. Među njima su i dvoje roditelja učenika škole u kojoj je nastavnik istorije radio.

Muslimanski lideri su osudili ubistvo, a mnoge javne ličnosti napad ocenile kao napad na suštinu Francuske - sekularizam, slobodu izražavanja religije i izražavanja.

Tarek Obro, imam džamije u Bordou, rekao je da ovo ubistvo ne predstavlja "sukob civilizacija", već "varvarstvo".

XS
SM
MD
LG