Linkovi

Tramp: Lider Islamske države umro "kao kukavica" u "panici i užasu"


Predsednik Donald Tramp sa zvaničnicima prati operaciju u kojoj je poginuo lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ( Foto: Shealah Craighead/Bela kuća)
Predsednik Donald Tramp sa zvaničnicima prati operaciju u kojoj je poginuo lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ( Foto: Shealah Craighead/Bela kuća)

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u nedelju da je lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi poginuo tokom operacije američkih specijalnih snaga u regionu Idlib u severozapadnoj Siriji, čime je zadat ogroman udarac toj terorističkoj grupi.

"Sjedinjene Države su sinoć privele pravdi najgoreg teroristu na svetu. On je bio bolestan i pokvaren čovek i sada ga više nema", poručio je Tramp u obraćanju u Beloj kući.

Tramp je rekao da je Bagdadi izvršio samoubistvo tokom operacije, aktiviranjem prsluka sa eksplozivima, a da su testovi urađeni posle napada potvrdili da je zaista reč o lideru Islamske države.

"Kriminalac koji je pokušavao surovo da zastraši druge, proveo je poslednje trenutke života u potpunom strahu, panici i užasu, prestravljen američkim snaga koje su mu se približavale", rekao je Tramp.

Tramp je naveo da je Bagdadi izvršio samoubistvo nakon što je ušao u tunel, iz kojeg nije bilo izlaza.

Lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi
Lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi

"Došao je do kraja tunela, gde su ga saterali naši psi. Aktivirao je prsluk, i ubio sebe i svoje troje dece. Njegovo telo je osakaćeno u eksplozijama. Tunel se srušio na njega. Umro je nakon što je utrčao u tunel bez izlaza, jecajući, plačući i vrišteći", rekao je američki predsednik i dodao: Umro je kao pas. Umro je kao kukavica".

Rekao je i da su ubijeni "mnogi" Bagdadijevi ljudi, a da nije bilo gubitaka na američkoj strani. Zahvalio se Rusiji, Turskoj, Siriji i Iraku na podršci.

Bagdadijeva smrt je značajna pobeda za Trampa, nekoliko nedelja nakon što je njegova iznenadna odluka da povuče američke vojnike iz Sirije izazvala oštre kritike obe stranke u Vašingtonu. Predsednik je rekao da Bagdadijeva smrt neće uticati na tu odluku.

Tramp je takođe suočen sa istragom o opozivu koju u Kongresu vode demokrate.

Duga potraga za Bagdadijem

Sjedinjene Države su dugo tragale za Bagdadijem, liderom džihadističke grupe koja je u jednom trenutku kontrolisala veliki deo Sirije i Iraka, gde je proglasila kalifat. Islamska država odgovorna je za zločine protiv verskih manjina, i napade na pet kontinenata, a sve u ime ultra-radikalne verzije islama.

Za Bagdadija se dugo verovalo da se krio duž granice Iraka i Sirije, a Sjedinjene Države su nudile 25 miliona dolara za njegovo zarobljavanje.

Tramp je rekao da je Rusija otvorila svoj vazdušni prostor za operaciju, a da su kurdski saveznici dali određene informacije koje su pomogle u misiji. Naveo je i da je operaciju pratio u Beloj kući, sa potpredsednikom Majkom Pensom i drugim zvaničnicima.

Tramp je rekao da su američke specijalne snage u osam helikoptera stigle do kompleksa u kojem se krio Bagdadi, u selu Bariša u pokrajini Idlib na granici sa Turskom. Dodao je da ih je sačekala pucnjava, pre nego što su probili zidove da bi ušli u kompleks, odakle su izneli i "osetljive informacije" o Islamskoj državi.

Naglasio je i da Rusija nije znala kakva je priroda američke misije. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da "ne zna" ništa o pomoći koju je Rusija navodno pružila američkim vazduhoplovnim snagama, prenela je državna novinska agencija RIA.

Ministarstvo je navelo i da "nema pouzdane informacije o operaciji američkih snaga i još jednoj eliminaciji bivšeg lidera Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija".

Evropski lideri pozdravili su vest o smrti vođe Islamske države, ali i upozorili da borba protiv te terorističke organizacije još nije završena.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da je Bagdadijeva smrt "prekretnica" u zajedničkoj borbi protiv terorizma i da će Turska nastaviti da podržava anti-terorističke napore, kao što je to radila i u prošlosti.

Ubijen i portparol Islamske države

Kurdski borci u Siriji (YPG) saopštili su u nedelju da je portparol Islamske države Abu al-Hasan al-Muhadžir ubijen u zajedničkoj operaciji snaga koje predvodi Kurdi i američkih snaga u severnoj Siriji.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode Kurdi, sapštile su da je Muhadžir bio meta operacije blizu grada Džarablus, koja je rezultat zajedničkih napora obaveštajne službe SDF-a i američke vojske.

Komandant Sirijskih demokratskih snaga Mazlum Abdi rekao je da je to bio "nastavak prethodne operacije" u kojoj je ubijen Bagdadi i dodao da je portparol džihadista bio njegov bliski saradnik.

Poslednje poruke

Medijska mreža Islamske države je 16. septembra objavila polusatnu audio poruku, u kojoj je navodno Bagdadi rekao da se operacije izvode dnevno i pozvao svoje pristalice da oslobode žene pritvorene u kampovima u Iraku i Siriji zbog navodnih veza sa Islamskom državom.

Bagdadi je takođe istakao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici poraženi u Iraku i Avganistanu.

Islamska država je na vrhuncu moći vladala milionima ljudi na teritoriji od severne Sirije kroz gradove i sela duž dolina reka Tigar i Eufrat do predgrađa iračke prestonice Bagdada

Islamska država odgovorna je za ubistvo hiljada civila tokom, kako se saopštile Ujedinjene nacije, kampanje genocida protiv iračke manjine Jazidi.

Izazvala je i međunarodnu osudu zbog javnih pogubljenja državljana brojnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Britanija i Japan.

Ta teroristička organizacija preuzela je odgovornost ili je inspirisala napade u desetinama gradova, među kojima su Pariz, Nica, Orlando, Mančester, London i Berlin, kao i u obližnjoj Turskoj, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

Međutim, 2017. godine je izgubila kontrolu nad Mosulom u Iraku i Rakom u Siriji, a ubzro zatim i gotovo celu teritoriju, posle čega je Bagdadi postao begunac.

Tokom trogodišnje misije koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, u vazdušnim napadima je ubijena većina njegovih glavnih komandanata, a bilo je i izveštaja o tome da je sam Bagdadi ubijen, dok Islamska država nije objavila njegovu video poruku u aprilu.

Islamska država, kako se veruje, i dalje ima ćelije širom sveta, a neki borci operišu iz skloništa u Siriji i iračkim gradovima.

XS
SM
MD
LG