Linkovi

Gerilski rat kao nova taktika 'Islamske države'


Arhiva - Crna džihadistička zastava vijori se nad al-Habda minaretom Velike džamije u Mosulu, Irak, 16. marta 2017.
Arhiva - Crna džihadistička zastava vijori se nad al-Habda minaretom Velike džamije u Mosulu, Irak, 16. marta 2017.

Agencija Reuters izvještava da su se, samo nekoliko mjeseci pošto je Irak proglasio pobjedu nad militantima "Islamske države" (IDIL), njeni borci vratili, promijenivši taktiku na gerilski način ratovanja.

San o kalifatu na Bliskom istoku je uništen i "Islamska država" se preorijentisala na napade tipa - pucaj i bježi - kojima cilja na potkopavanje vlade u Bagdadu, rekli su za Reuters vojni obavještajci i državni zvaničnici.

Od maja, kada su održani izbori u Iraku, povećao se broj otmica i ubistava, najviše u provincijama Kirkuk, Dijala i Salahudin, indicirajući da će se vlada naći pod novim pritiscima militantne grupe koja je jednom pod okupacijom držala trećinu Iraka tokom svoje trogodišnje vladavine terora.

Tokom juna desila su se najmanje 83 slučaja kidnapovanja i ubistava u ove tri provincije. Najviše na autoputu na relaciji između Bagdada i Kirkuka. U maju je broj takvih incidenata bio 30, a u martu svega sedam, navodi Hišam al-Hašimi, stručnjak za "Islamsku državu" koji savjetuje iračku vladu.​

Pucaj i bježi

Militanti su se pregrupisali na planinskom vijencu Hemrin na sjeveroistoku koji se proteže od Dijala na granici s Iranom, prelazi na sjeverni Salahudin, južni Kirkuk sa pregledom na glavni autoput u Iraku. Zvaničnici ovaj potez opisuju kao "trougao smrti".

Vojni i obavještajni zvaničnici daju različite procjene o tome koliko je boraca "Islamske države" ostalo aktivno u Iraku.

Hašimi govori o broju ne većem od 1.000 od kojih se približno 500 nalazi u pustinjskim zonama, a ostali su u planinama. Nekada je većinski utjecaj nad sunitskim dijelovima Iraka držala Al-Kaida dok je nisu porazile iračke trupe u savezu sa Sjedinjenim Državama i plemenskim saveznicima tokom vojnih operacija 2006. i 2007.

Militanti su se ostali kriti u pustinji između Sirije i Iraka, kasnije ojačali i pretvorili se u "Islamsku državu". Neki od zvaničnika strahuju da bi se mogla pojaviti još radikalnija grupa ako bude propusta u sigurnosnim sistemima.

"Ološ koji luta pustinjom za koricom hljeba, to su oni", rekao je jedan obavještajac u Tikritu, glavnom gradu provincije Salahudin. Borci ponovo pribjegavaju taktikama Al-Kaide: brzi napad i povlačenje u pustinju.

I pored toga što raspolažu mašinkama, protivtenkovskim oružjem i minama, militanti ne mogu da prodru i zauzmu gradove jer više nemaju podršku među stanovništvom, kaže se u Reutersovom izvještaju. Sunitsko stanovništvo među kojima je ranije bilo njihovih simpatizera više im ne daje hranu ili naoružanje.

Svaka ćelija "Islamske države" sastoji se od tri do pet boraca, kriju se u planinama što otežava njihovo pronalaženje. Podmeću eksplozive i koriste taktiku napada i bijega te snajpersku paljbu. Postavljaju lažne kontrolne punktove kako bi izvodili otmice, neki su od elemenata koje je naveo komandant operacija iz provincije Dijala, podvlačeći da se u ovoj provinciji ne nalazi više od 75 boraca.

Past će gradovi

Propali su brojni pokušaji da se uđe u trag i ubije vođa "Islamske države" Abu Bakr al-Bagdadi, a njegovi borci i dalje su aktivni u arapskim zemljama.

U Siriji, IDIL još drži dijelove teritorija, ali je pretrpio dosta vojne štete. U Egiptu je najviše koncentrisana u slabo naseljenom dijelu Sinajske pustinje. ID je pokušao da se ponovo uspostavi u Libiji preko mobilnih jedinica koje ordiniraju pustinjom i spavača koji su raspoređeni u gradovima na sjeveru.

Ova militantna grupa zloupotrijebila je etničke i vjerske podjele u Iraku gdje su se iračke i kurdske snage borile zajedno protiv IDIL-a. Nakon propalog referenduma za nezavisnost Kurda koji se održao u Iraku, odnosi su se promijenili.

Nedostatak koordinacije izazvao je sigurnosni vakuum na spornim teritorijama s kojih je Irak dislocirao Kurde, što je stvorilo nove prilike za "Islamsku državu". Kurdi izjavljuju da neće ponovo slati svoje snage u provinciju Dijala da pomognu Iračanima u borbi protiv IDIL-a.

Čak i sunitske plemenske vođe, saveznici u borbi protiv IDIL-a na strani SAD-a i Iraka koji su bili ključni u ratu protiv Al-Kaide kažu da će im trebati pomoć ako se militanti vrate. Procjenjuje se da je u nedavnim akcijama militanata kidnapovano ili ubijeno najmanje 280 plemenskih boraca.

Ako vlada iz Bagdada ne pošalje pomoć, podići će se zastava IDIL-a, ako se sada ne začepe rupe, cijeli gradovi će pasti.

Tekst u celosti prenosimo sa sajta Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG