Linkovi

Islamska država dobro pozicionirana za ponovno građenje kalifata


Arhiva - Pripadnik divizije za brza reagovanja drži zastavu militanata Islamske države u starom gradu Mosulu, Irak, 10. jula 2017.
Arhiva - Pripadnik divizije za brza reagovanja drži zastavu militanata Islamske države u starom gradu Mosulu, Irak, 10. jula 2017.

Uništenje Islamske države pokazuje se komplikovanijim nego što su predvidele Sjedinjene Države i njihovi saveznici, dok poslednje obaveštajne procene upozoravaju da je samoproglašeni kalifat dobro pozicioran za ponovno uzdizanje.

Mescima, zvaničnici SAD i koalicije govorili su o tome kako je kombinacija vazdušne moći i partnerskih snaga na terenu počistila terorističku grupu Islamska država, poznatu kao ISIS ili Daeš, sa oko 98 odsto teritorije koju je ta grupa nekad držala u Siriji i Iraku.

Ali sada, isti ti zvaničnici priznaju da to još uvek nije dovoljno.

IS je dobro pozicioniran za svoju ponovnu izgradnju i ponovno uspostavljanje fizičkog kalifata, rekao je portparol Pentagona, komdandant Šon Robertson za Glas Amerike u i-mejl poruci.

"ISIS je verovatno još uvek sposobniji od Al Kaide u Iraku u vreme njenog vrhunca, 2006-2007, kada je grupa proglasila osnivanje Islamske države i od kada operiše pod imenom Islamska država Iraka", rekao je Robertson. "ISIS ostaje pretnja i čak je i boraca ISIS-a previše".

Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pucaju na dron za koji veruju da pripada borcima Islamske države, na obali reke Eufrat, zapadno od Rake, Sirija, 8. aprila 2017.
Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pucaju na dron za koji veruju da pripada borcima Islamske države, na obali reke Eufrat, zapadno od Rake, Sirija, 8. aprila 2017.

Procene obaveštajaca

Ova izjava stiže kao odgovor na poslednje procene obaveštajaca Sekretarijata za odbranu, prema kojima je broj boraca IS-a u Iraku i Siriji između 28.000 i gotovo 32.000, što je blizu broju članova koje je ta teroristička grupa imala na vrhuncu svoje moći.

Odvojeni izveštaj Ujedinjenih nacija ove nedelje dolazi do sličnog zaključka, procenjujući da IS boraca ima oko 30.000, podeljenih u dve zemlje.

Strani borac grupe Islamska država, drugi s desna, razgovara sa novinarima nakon što se predao bezbednosnim vladinim snagama u Darzabu, distriktu u provinciji Džavzajan, severno od Kabula, 1. avgusta 2018.
Strani borac grupe Islamska država, drugi s desna, razgovara sa novinarima nakon što se predao bezbednosnim vladinim snagama u Darzabu, distriktu u provinciji Džavzajan, severno od Kabula, 1. avgusta 2018.

"Loše brojanje"

Ovi brojevi su u suprotnosti sa podacima koje je donedavno nudila koalicija na brifinzima sa novinarima, prema kojima su borci IS-a odbačeni u preostale džepove po Siriji, dok se često prikrivaju utapajući se u lokalno stanovništvo.

Neki viši zvaničnici odbrane SAD i koalicije lagano su se prebacili na nove procene snage Islamske države, navodeći da brojevi možda uključuju ne samo borce, već i članove njihovih porodica i simpatizere, kojima nedostaje volje ili sposobnosti da se bore.

Ali, poslednje poruke iz Pentagona sugerišu da čak i ukoliko je to slučaj, IS je i dalje mnogo otporiniji i opasniji nego što su mnogi mislili da je moguće.

"Da, i dalje postoji određeni broj preostalih članova ISIS-a", rekao je Robertson, odbijajući da direktno iznese brojeve. "Ali, brojno stanje nije dobra jedinica za procenu vitalnosti terorističke grupe."

"ISIS će iskoristiti u potpunosti prednosti i svaku šansu, uključujući svako smanjenje pritiska, da povrati svoj zamah", dodao je.

Arhiva - Iračka učenica prolazi pored zida škole prekrivenog crtežima koji predstavljaju militante Islamske države koji ubijaju svog zatvorenika u Mosulu, Irak, 30 aprila 2018.
Arhiva - Iračka učenica prolazi pored zida škole prekrivenog crtežima koji predstavljaju militante Islamske države koji ubijaju svog zatvorenika u Mosulu, Irak, 30 aprila 2018.

Izazov za procenjivanj

Bavljenje procenama moći i resursa Islamske države, dugo je izazov za zapadne vojne i obaveštajne agencije.

Do danas, koalicija koju predvode SAD izvela je oko 24.000 vazdušnih udara i ubila blizu 70.000 boraca IS-a, tvrde neki američki vojni zvaničnici.

"To je više nego dva puta više od prvobitnih maksimalnih procena i više nego tri puta više od prvobitnih najnižih procena (broja boraca IS-a)", rekao je Glasu Amerike Tomas Džoskelin, viši saradnik Fondacije za odbranu i demokratiju. Bilo bi nemoguće za bilo koju borbenu organizaciju da sačuva svoju koheziju dok menja celokupnu strukturu sile".

Ipak, ukoliko je bilo koja od procena tačna, čini se da je IS uspeo da upravo to uradi, zahvaljujući prilivu oko 40.000 takozvanih inostranih boraca iz više od 40 zemalja.

Za mnoge od tih stranih boraca se mislilo da su ubijeni, a obavešajni zvaničnici kažu da je protok džihadista kroz Irak i Siriju većinom usporen do nivoa curkanja.

"Borci koji su pretekli, uglavnom su spremni", kaže antiteroristički zvaničnik za Glas Amerike, dodajući da je praćenje njih, pogotovo u posleratnoj Siriji, u najboljem slučaju komplikovano.

Drugi su se zadržali na središnjem delu toka rek Eufrat, u blizini Hađina, gde se Sirijske demokratske snage, koje uživaju podršku SAD, pripremaju za konačni napad.

"Neću spekulisati brojevima", rekao je novinarima tokom video brifinga u Pentagonu britanski armijski general-major Felik Gedni, koalicioni zamenik komandanta za strategiju i podršku.

"Tamo ih ima hiljadu za koje znamo", dodao je. "Otkrićemo to kad budemo stigli tamo i kad se budemo pozabavili svima njima".

Ima ih još za koje se čini da su izvan dometa Sjedinjenih Država i njihovih koalicionih partnera.

Zdrave finansije

Poslednje procene američkih obaveštajaca kažu da je velika većina boraca IS u Sriji, njih između 8.000 i 9.000, u regionu koju kontrolišu snage sirijske vlade, ili njihovi ruski ili iranski saveznici.

Finansije terorističke grupe, iako nisu ono što su nekad bile, takođe se čini da su u dobrom stanju.

"Finansijske rezerve su opale, ali nisu presahle", kaže se u izvešaju UN-a objavljenom ranije ove nedelje. "Jedna država članica procenjuje da su njihove totalne rezerve na nivou nekoliko stotina miliona američkih dolara".

Izveštaj kaže da IS nastavlja da pravi novac iznudama, kidnapovanjem i oporezovanjem, kao i od nafte, koristeći pad intenziteta borbi ranije ove godine za obnavljanje pristupa naftnim poljima u severoistočnoj Siriji.

Krijumčarske rute takođe su aktivne, uprkos naporima koalicionih partnera da ih prekinu.

Baš prošle nedelje, partnerske snage uhvatile su sedam krijumčara koji su pokušavali da prebace pet boraca IS-a u sirijsku oblast At-Tanf, saopštila je koalicija. Prošlog meseca, 25 boraca Islamske države uhvaćeno je u istoj oblasti.

Tokom ćišćenja oslobođenih teritorija Iraka takođe je nastavljeno otkrivanje borca IS-a u desetinama.

"Problem ISIS je daleko od završenog", kaže portparol koalicije, pukovnik Šon Rajan.

"Ne možemo dovoljno da naglasimo da je pretnja gubitka onoga što smo postigli realna, posebno ukoliko ne budemo sposobni da ponudimo ljudima održivu alternativu problema ISIS", upozorio je.

XS
SM
MD
LG