Linkovi

Da li je Islamska država zaista poražena u Siriji?


Pripadnici Islamske države u Raki u Siriji
Pripadnici Islamske države u Raki u Siriji

Bela kuća brani najavu predsednika Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa iz Sirije, iako nije dostavila detalje o tome kako je u toj zemlji pobeđena Islamska država.

Trampova najava, objavljena na Tviteru, zatekla je mnoge vojne zvaničnike i diplomate.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je rekla da je "otpočeo povratak američkih vojnika koji je samo jedna od faza kampanje" i da "poraz Islamske države ne znači i okončanje operacija koalciije u Siriji".

Nekoliko sati kasnije, portparolka Pentagona Dejna Vajt je rekla da "su koalicione snage oslobodile delove teritorije koje je bila preuzela Islamska država, ali da borba protiv njih nije gotova"

Ali, predsednik Tramp je odlučan i u izjavi na Tviteru, poručuje da je Islamska država poražena i to "žestoko".

"Naši momci, devojke ili muškarci, vraćaju se kući. Pobedili smo, kao što smo svi želeli".

​Ni Bela kuća ni Pentagon nisu želeli da kažu koliko vremena će biti potrebno za bezbedno povlačenje američkih snaga iz Sirije. Rojters je citirao izvore iz Stejt departmenta koji tvrde da Stejt već povlači svoje osoblje, a da će vojnici iz Sirije otići u narednih 60 do 100 dana.

Ipak, najava da će iz Sirije odmah biti povučeno 2000 vojnika izazvala je kritike.

"Šokiran sam. Ovo je haos", rekao je republikanski senator iz Severne Karoline Lindzi Grejem.

​Pentagon je u avgustu ove godine procenio da u Siriji i dalje ima najmanje 13 hiljada boraca Islamske države. Sekretar za odbranu Džim Matis se zalagao za trajnije prisustvo američke vojske u Siriji, kako se Islamska država u delovima gde je poražena ne bi ponovo aktivirala.

Do sada su američki vojnici radili zajedno sa kurdskom i arapskom vojskom u okviru koalicije Sirijskih demokratskih snaga koja je u saopštenju opovrgla Trampovu tvrdnju o porazu Islamske države i istakla da bi teroristi mogli ponovo da se aktiviraju.

Različite reakcije iz sveta

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je odluku Donalda Trampa i ponovio da snage SAD "nisu dobrodošle u Siriji". Takođe je rekao da sumnja da će se američke trupe iz Sirije zaista povući i u tom kontekstu se pozvao na Avganistan.

Ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare
Ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare

​Glavna saveznica SAD Velika Britanija bila je oprezna u saopštenju. Portparol britanske vlade kaže da "postoji napredak u borbi protiv Islamske državem ali da se ne sme zanemariti da su teroristi velika pretnja".

Francuska ministarka evropskih poslova Natali Loazo kaže da će borba biti nastavljena uprkos učinjenom napretku.

XS
SM
MD
LG