Linkovi

Američki komandant: Lider Islamske države al-Bagdadi verovatno i dalje živ


Arhiva - Američki armijski general Stefen Taunsend tokom ture severno od Bagdana, Irak, 8. febraura 2017. Taunsend veruje da je lider Islamske države,, Abu Bakr al-Bagdadi i dalje živ.

Izgleda da je lider grupe Islamska država, Abu Bakr al-Bagdadi, živ, rekao je u četvrtak jedan od vrhovnih komandanata Vojske SAD, što je u kontradiktornosti sa tvrdnjama Rusije da je najviša meta antiterorizma ubijena pre nekoliko meseci.

"Da li verujem da je živ? Da", rekao je armijski general Stefen Taunsend, komandant koalicionih snaga koje se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji, govoreći o al-Bagdadiju.

Prethodno, Taunsend je rekao da njegovo uverenje prističiče iz nedostatka dokaza koje je video, "glasina ili slično", da je al-Bagdadi mrtav. Ali, nakon toga je dodao: "Postoje takođe neki indikatori u obaveštajnim kanalima prema kojima je živ". Taunsend nije dalje elaborirao po pitanju obaveštajnih informacija.

Arhiva - Na ovoj fotografiji objavljenoj sa sajtu militanata 5. jula 2014, vidi se lider grupe Islamska država, Abu Bakr al-Bagdadi, koji je odaslao novu poruku kasno u sredu, ohrabrujući svoje sledbenike da nastave da se bore za grad Mosul.
Arhiva - Na ovoj fotografiji objavljenoj sa sajtu militanata 5. jula 2014, vidi se lider grupe Islamska država, Abu Bakr al-Bagdadi, koji je odaslao novu poruku kasno u sredu, ohrabrujući svoje sledbenike da nastave da se bore za grad Mosul.

Ruski zvaničnici rekli su u junu da postoji "visoka verovatnoća" da je al-Bagdadi poginuo u ruskom vazdušnom udaru u okolini Rake, u Siriji, mesec dana ranije.

Obraćajući se reporterima u Pentagonu iz svoje baze u Bagdadu, Taunsend je rekao da američke i koalicione snage aktivno tragaju za al-Bagdadijem. Ukoliko ga pronađu, verovatno će ga pre ubiti nego uhvatiti, rekao je.

Ispravna pretpostavka o tome gde se al-Bagdadi krije, rekao je Taunsend, mogla bi da bude takozvana Srednja dolina reke Eufrat, koja se prostire otprilike od grada Deir el-Zur u istočnoj Siriji do grada Rava u zapadnom Iraku. Rekao je da se ta oblast pretvara u poslednje uporište grupe, nakon što su proterani iz gotovo čitavog severnog Iraka.

Povlačenje IS-a

Poslednje povlačenje Islamske države dogodilo se u Tal Arafu, zapadno od takođe nedavno oslobođenog Mosula, koji je bio glavno uporište militanata u Iraku. Iračka vlada proglasila je u četvrtak da je Tal Afar vraćen pod vladinu kontrolu. Taunsend je to nazvao "zapanjujuće brzom" pobedom iračke vojske, koja se kretala "poput parnog valjka" u grad, mereno danima.

Militanti IS-a, koji su prodrli u Irak 2014. godine uz minimalni otpor iračke vojske, i dalje kontrolišu prostranu oblast istočne Sirije duž granice sa Irakom, kao i delove Rake, glavnog grada samoproklamovanog kalifata ove grupe. Taunsend je rekao da su snage kojep predvode sirijski Kurdi i koje podržavaju SAD ponovo zauzele oko polovine Rake, u borbama koje i dalje traju.

Ocenjujući svojih 12 meseci na poziciji komandanta koalicije koju predvode SAD, Taunsend je rekao da predstoji još teške borbe, ali da su znaci pozitivni. Biće na vladi Iraka, rekao je, da obezbedi ono pšto su trupe postigle od 2015, kada su bezbednosne snage Iraka započele, uz podršku SAD, kontraofanzivu u zapadnoj provinciji Anbar.

"Mislim da je delom rast ISIS-a bio obespravljivanje ljude, koji su većinom suniti i koji su gledali u Bagdad i nisu videli da njihova vlada predstavlja njih ili interese njihove budućnosti", rekao je. "I mislim da je to verovatno najvažnija stvar koju vlada Iraka mora da uradi. Mora da istupi, pomiri, dovede sve Iračane zajedno i da bude vlada svih Iračana".

SAD u Irku

Taunsend je rekao da se nada da vlada SAD radi na aranžmanu za dugotrajno vojno prisustvo u Iraku, kako bi se minimalizovale šanse nekakve epizode poput ove sa Islamskom državom. On je rekao da su ti razgovori u toku.

"Svi smo videli šta se dogodilo 2011. godine kada smo se potpuno rastali", rekao je, govoreći o povlačenju američkih trupa pod bivšim predsednikom Barakom Obamom i potonje iračke borbe.

"Moje lično viđenje ne bih želeo da ponavljam", rekao je Taunsend. "Prema tome, mislim da će naše vlade izraditi nešto što će raditi za budućnost".

Taunsend završava svoje godine na komandnom mestu u Iraku i predaće dužnost drugom armijskom generalu sa tri zvezdice, Polu Fanku II.

On je zadužio Trampovu administraciju zaradivši veliko poverenje u sebe i druge komandate sprovođenjem anti-IS kampanje.

"Sadašnja administracija je gurnula donošenje odluka dole na vojni lanac komandovanja", rekao je Taunsend. "I ne poznajem komandanta u našim oružanim snagama koji to ne ceni".

"Ključni rezultat toga je da nismo dobilaji previše kritika", dodao je. "Našem sudu ovde, na bojnom polju, na prostorima preko kojih smo napredovali, se verovali. I nismo dobijali 20 pitanja za svaku akciju koja se dogodila na bojnom polju i za svaku akciju koju smo preduzimali".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG