Linkovi

Napadač u Belgiji bio inspirisan Islamskom državom


Pripadnica policije u Liježu tokom minuta ćutanja za žrtve napada u utorak, Belgija 30. maj 2018.

Belgijske vlasti su u sredu izbegavale da odgovaraju na pitanja u vezi sa oslobađanjem osuđenog kriminalca, koji je u utorak u gradu Liježu ubio tri osobe, a za kojeg je poznato da je bio radikalizovan u zatvoru.

Čovek koji je u utorak usmrtio najmanje tri osobe u Belgiji, bio je osuđivan kriminalac za kojeg se veruje da je bio radikalizovan iza rešetaka.

Bendžamin Herman je bio pušten iz zatvora na privremeno odsustvo samo nekoliko sati pre nego što je izveo napad u kojem su poginule dve policajke i jedan čovek koji je bio na ulici u Liježu pre nego što ga je upucala policija.

Zvaničnici kažu da je osumnjičeni 31-godišnjak takođe ubio svog bivšeg saradnika koji je pronađen mrtav u svom domu.

Herman je od 2003. godine nekoliko puta bio u zatvoru zbog nasilnih krađa, upotrebe droge i suprotstavljanja policiji.

Izvori iz belgijske bezbednosns službe su agenciji Rojters rekli da je Herman prešao u islam dok je bio na odsluženju kazne i da su sumnjali da se radikalizovao.

"Ovi prvi elementi moraju biti shvaćeni kao modus operandi, koji Islamska država redovno prikazuje na internetu u svojim video porukama sa sugestijama da se pripadnici policije napadnu nožem i da im se oduzme oružje. Takođe, činjenica je da je počinilac nekoliko puta vikao Alahu Akbar, i konačno postoje informacije koje su dostavile federalna policija Liježa i služba državne bezbednosti prema kojima je počinilac bio u kontaktu sa radikalizovanim osobama", istakao je Erik Van Der Sipt, portparol kancelarija javnog tužioca na konferenciji za novinare.

Za razliku od drugih napada u Evropi koji su počinjeni samostalno, Islamska država nije preuzela odgovornost za ubistva u Liježu.

"Fokus istrage trenutno je da se utvrdi da li je osumnjičao delovao sam. Kancelarija federalnog javnog tužioca želi da istakne da je lokalna policija Liježa svojom brzom i efikasnom intervencijom možda sprečila još gori ishod incidenta", kaže Van Der Sipt.

U Belgiji je na snazi visok nivo opreza još od napada ćelija terorističke Islamske države u Parizu 2015. i Briselu 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG