Linkovi

Oslabljena Islamska država i dalje moćna pretnja


Zastava Islamske države na mostu iznad auto-puta u Islamabadu.
Zastava Islamske države na mostu iznad auto-puta u Islamabadu.

Na izmaku 2017. nazire se i kraj sna Islamske države o uspostavljanju islamskog kalifata u Iraku I Siriji. Uporni napadi vladinih snaga u Iraku i koalicijom predvođenih snaga u Siriji, u kombinaciji sa vazdušnim napadima zapadnih zemalja, konačno su primorali terorističke grupe da se povuku. I dok irački, sirijski i iranski zvaničnici proglašavaju pobedu, Sjedinjene Države upozoravaju da to još uvek ne znači da je Islamska država pobeđena.

Pripadnici Islamske države su se pobrinuli za krvavi početak 2017. kada su 1. Januara, u noćni klub Riena u Istanbulu, poslali ubicu koji je usmrtio 39 osoba.

"Panika, krv na sve strane, puščani hici, eksplozije, samo mi je to u glavi", priča Jusuf Kodat, očevidac napada u Istanbulu.

Šok izazvan tim terorističkim napadom, odvratio je pažnju sa potpuno različite situacije u Iraku, gde su snage bezbednosti prodrle u prestonicu samozvanog Kalifata, Mosul, prisiljavajući pripadnike takozvane Islamske države na povlačenje.

“Neprijatelj je padao pred nama. Pošto su pretrpeli veliki udarac bežali su glavom bez obzira. Otavljali su za sobom oružje i opremu”, priča Hišam Abdulkadim, potpukovnik iračke vojske.

U međuvremenu, pripadnici Islamske države su se suočavali sa problemima i u drugim islamskim državama poput Tunisa gde su demonstranti izašli na ulice da protestuju zbog povratka boraca.

U Sjedinjenim Državama, novi predsednik Donald Tramp je upozorio Islamsku državu i njoj slične gupe, da će biti uništeni..

“Nismo upotrebili sva raspoloživa sredstva. Bili smo uzdržani. Moramo da uništimo Islamsku državu … Nemamo izbora".

Kao deo pojačanih napora, Sjedinjene države su osnažile snage koje se bore protiv Islamske države . Prvi put sirijske demokratske snage opremljene oklopnim vozilima krenule su u ofanzivu na Raku, prestonice samoproglašenog Kalifata u Siriji.

U Bagdadu američkim vojnicima se obratio sekretar odbrane Džim Matis.

“Nastavićemo da podržavamo iračku vojsku i Iračane u borbi protiv neprijatelja."

Pripadnici Islamske države izloženi su sve većem pritisku u Iraku i Siriji, ali se njihov uticaj oseća na drugim mestima… U februaru je jedan simpatizer Islamske države napao mačetom vojnika ispred muzeja Luvr u Parizu …

… Islamska država je preuzela oodgovornost i za bombaške napade na koptsku katedralu u Aleksandriji u Egiptu, u kojima je poginulo nekoliko desetina vernika. Pripadnici Islamske države su svoje terorističke aktivnosti vršili u Pakistanu i Avganistanu i preuzeli odgovornost na martovski napad na jednu bolnicu u Kabulu u kome je ubijeno više od 30 ljudi.

Amerika je na te napade odgovorila bacanjem do sada najveće nenuklearne bombe “majke svih bombi” teške 9,5 tona na sistem tunela u kojima su se krili džihadisti u provinciji Nangarhar u Avganistanu.

"Da budem jasan, nećemo posustati u našoj misiji i zajedničkoj borbi sa našim avganistanskim prijateljima da u 2017. uništimo pripadnike Islamske države", ističe general Džon Nikolson, komandant NATO snaga u Avganistanu.

Čovek hoda iz dela Mosula pod kontrolom ID ka vojnicima iračkih specijalnih snaga tokom bitke za Mosul
Čovek hoda iz dela Mosula pod kontrolom ID ka vojnicima iračkih specijalnih snaga tokom bitke za Mosul

Do jula, samoproklemovani Kalifat je bio u procepu, posle više mesečnih borbi proterani su iz njihove iračke prestonice Mosula.

"Odavde obaveštavam ceo svet da je došao kraj, pad i kolaps mitske i terorističke države Daeša (Islamske države)", poručio je premijer Iraka Haider al- Abadi.

Tri meseca kasnije … slavlje u Raki, dok borci Islamske države napuštaju samoproglašenu prestonicu Kalifata u Siriji. Takođe u oktobru, još jedan udarac pripadnicima Islamske države, ovog puta na Filipinima, gde su posle petomesečnih borbi doživeli poraz.

Međutim iako su izgubili teritoriju i borce, njihove terorističke aktivnosti šire se na globalnom nivou, Stokholm, Pariz, Barselonu i Njujork …

“Islamska država jasno i kontinuirano pokazuje mogućnost da nastavi rat na globalnom nivou, svojim napadima na zapadne zemlje. Vidimo da su sve aktivniji u severnoj Africi i drugim regionima poput jugoistočne Azije”, podseća analitičarka Dženifer Kafarela iz Instituta za ratne studije.

XS
SM
MD
LG