Linkovi

Stejt Department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, fokusirati se na dijalog


Srbija i Kosovo potpisali su dva odvojena dokumenta o ekonomskoj normalizaciji odnosa 4. septembra 2020.
Srbija i Kosovo potpisali su dva odvojena dokumenta o ekonomskoj normalizaciji odnosa 4. septembra 2020.

"Sjedinjene Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi EU", naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike da pojasni li je američka administracija promenila stav u odnosu na moratorijum koji je deo sporazuma iz 2020. godine, kako gleda na zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope posle čega je Srbija najavila nastavak kampanje protiv nezavisnosti, te da li želi da vidi primenu ostalih delova sporazuma.

"Ipak, Kosovo i Srbija su suverene zemlje sa pravom da same određuju svoje spoljnopolitičke prioritete. Za donošenje odluke o članstvu u ovim programima i organizacijama potrebna je saglasnost i odobrenje tih institucija i njihovih država članica", dodaje se u novom odgovoru Stejt Departmenta.

Moratorijum na kosovsko podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama i srpsku diplomatsku kampanju na povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova, istekao je 4. septembra 2021. godine, ali je u to vreme Bajdenova administracija podstakla obe strane da nastave da ga primenjuju.

U odgovoru na raniji upit Glasa Amerike ove nedelje, Stejt department je međutim naveo da je moratorijum "bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje", bez direktnog poziva da se on poštuje.

Kosovo je 12. maja podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope a ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu, Nikola Selaković, dan kasnije je najavio nastavak rada na povlačenju nezavisnosti Kosova. On je rekao da je posle odluke Kosova da se prijavi za članstvo u Savetu Evrope, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje Kosova i dodao da će note biti objavljene u javnosti ako bude potrebe.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Grvala je poručila da zvanična Priština nema informacije da su četiri države povukle priznanje nezavisnosti.

"Činjenica da samo nekoliko sati nakon podnošenja zahteva Kosova (za članstvo u Savetu Evrope) poručuju da je došlo do povlačenja priznanja, govori dve stvari: ili vest nije tačna, ili su oni dugo radili na povlačenju priznanja za razliku od onoga što javno govore", rekla je Grvala na konferenciji za novinare u Prištini.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova potpisan je u Beloj kući 4. septembra 2020. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Abdulah Hoti potpisali su dve verzije dokumenta koji, osim moratorijuma na dve suprostavljenje kampanje, sadrži i niz drugih obaveza - između ostalog diverzifikaciju snabdevanja energijom, izgradnju auto-puta mira od Niša do Merdara, primenu dogovora o železničkoj vezi Beograd-Priština, izgradnju železničke veze između Prištine i Medrada i Niša i Prištine, pristupanje mini-Šengen zoni, razmenu informacija i ubrzavanje rada na pronalasku nestalih osoba.

Godišnjica Vašingtonskog sporazuma
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:24 0:00

XS
SM
MD
LG