Linkovi

Konstituisana Skupština Kosova


Sednica na kojoj je konstituisana Skupština Kosova, nakon februarskih izbora (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Sednica na kojoj je konstituisana Skupština Kosova, nakon februarskih izbora (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

U Prištini je konstituisan osmi saziv Skupštine Kosova. Za predsednika parlamenta izabran je Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je od Vjose Osmani preuzeo i mesto vršioca dužnosti predsednika Kosova.

Konjufca je izabran na funkciju predsednika kosovskog parlamenta nakon što su poslanici na konstitutivnoj sednici položili zakletvu. Podržalo ga je 69 poslanika, protiv je bilo 33, a poslanici Srpske liste nisu glasali.

U kratkom obraćanju poslanicima Konjufca je kazao da će časno obavljati svoju dužnost i da će za njega svi poslanici biti jednaki.

Za mene neće biti poslanika ove ili one stranke. Za mene kao predsednika Skupštine bićete svi ravnopravni poslanici naroda Kosova. Svi zajedno i u vaše ime zahvaljujem se građanima Republike Kosova jer bez njihovog glasanja ne bismo mogli da budemo ovde i ne bismo ni mogli da glasamo danas“, rekao je Konjufca.

Izabrano je i pet potpredsednika Skupštine, tri iz albanskih partija i dva iz redova manjinskih zajednica.

Potpredsednici osmog saziva kosovskog parlamenta su - Saranda Bogujevci iz redova pokreta Samoopredeljenje, Bedri Hamza iz Demokratske partije Kosova, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova, Slavko Simić iz Srpske liste i Bekim Arifi koji je bio kandidat ostalih zajednica.

XS
SM
MD
LG