Linkovi

Izbori na Kosovu: Vode Samoopredeljenje i Demokratski savez, Srpskoj listi za sada 10 poslaničkih mesta


Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:27 0:00

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu

Na Kosovu su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori. CIK je do sada prebrojao 79 odsto glasova, a prema tim rezultatima Samoopredeljenje Aljbina Kurtija vodi sa 26 odsto glasova, na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 25 odsto, na trećem Demokratska partija Kosova 21 odsto, zatim sa 11 odsto koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije.

Od srpskih političkih subjekata najviše glasova je na osnovu 79 odsto obrađenih glasova osvojila Srpska lista 5,80 odsto, odnosno 38.404 glasa, zatim Samostalna liberalna stranka 1.269 glasova, na trećem mestu je Partija kosovskih Srba sa 618 glasova i Koalicija Sloboda sa 559 glasova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je Srpska lista prema preliminarnim rezultatima osvojila 10 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Proglašavam pobedu srpskog jedinstva, proglašavam pobedu srpske sloge”, rekao je Rakić na trgu u Severnoj Mitrovici gde su se okupile pristalice Srpske liste.

On je zahvalio građanima koji su glasali, rekavši das u time pokazali odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi srpski narod. Imao je poruku i za Evropsku Uniju.

“Takođe, želim da kažem da je ovo poraz Evropske Unije, jer kada EU poziva zemlje EU na jedinstvo, onda je to demokratija. Kada Aleksandar Vučić i država Srbija pozivaju na srpski narod na jedinstvo onda to nije demokratija”, rekao je Rakić I pozvao EU da razjasni svoj stav po tom pitanju.

I u centru Gračanice u nedelju veče se okupilo nekoliko desetina pristalica Srpske liste kako bi proslavili rezultat glasanja u srpskim sredinama. Među okupljenima je bio i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji je saopštio da je Srpska lista osvojila 10 mandata za poslanike Skupštine Kosova.

"Na taj način smo obezbedili podršku predsedniku Vučiću u daljem dijalogu”, rekao je Popović.

Predstavnici ostalih srpskih partija se još uvek nisu oglasili. Prema podacima o izlaznosti koje je objavila Centralna izborna komisija Kosova, na izborima je prema 80 odsto obrađenog materijala glasalo 42,63 odsto građana sa pravom glasa.

Organizovani odlazak na birališta

Kao i prethodnih godina i na ovim izborima je u srpskim sredinama bilo organizovanog odlaska na birališta. U svim srpskim mestima na centralnom Kosovu gde postoje zdravstvene ustanove koje rade u sistemu Republike Srbije radnici su se prvo okupili ispred ovih ustanova, a zatim organizovano išli na glasanje, da kako kažu njihovi rukovodioci glasaju za Srpsku listu, koja jedina od srpskih partija ima podršku zvaničnog Beograda.

Ovo je na primer ovde Dom zdravlja Priština izmeštena u Gračanici. Ovo je Dom zdravlja Gračanica tamo. Tako da smo se dogovorili mi iz zdravstva da idemo svi zajedno. Nekako smo od rata bili stub ovom narodu ovde i podrška. Smatramo da smo jedni od onih koji su pomogli ovom narodu ovde da opstane. Tako da smo hteli i danas da im damo podršku i da nas vide da smo tu i da radimo i da obavljamo ovu dužnost“, rekla je za Glas Amerike direktorka Doma zdravlja Priština koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije Slavica Čanković.

Predstavnici Srpske liste stižu na glasanje u Severnoj Mitrovici, 6. oktobar 2019.
Predstavnici Srpske liste stižu na glasanje u Severnoj Mitrovici, 6. oktobar 2019.

Zdravstvene radnike Kliničko bolničkog centra ( KBC) u Gračanici predvodio je, zajedno sa gradonačelnikom Gračanice, direktor KBC-a Bratislav Lazić, koji je kazao da su ovi izbori bitni kada je u pitanju pružanje podrške onima koji bi kako je rekao jedini mogli u punom kapacitetu da zastupaju interese Srba sa Kosova tamo gde se razgovori budu odvijali. Njega smo pitali šta konkretno misli o ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju Srba i Albanaca kao mogućem rešenju kosovskog pitanja.

„Ta ideja kao ideja nije predmet razmišljanja još uvek, videćemo u kom će smeru ići razgovori“, rekao je Lazić.

Među prvima na teritoriji opštine Gračanica glasali su i kandidati za poslanike sedmog saziva kosovskog parlamenta.

Očekujem pre svega veliku izlaznost. Mislim da će svi Srbi izaći na izbore i podržati Srpsku lisku, jer ona im garantuje opstanak i sigurnost na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je nakon glasanja kandidat za poslanika Srpske liste Ljubinko Karadžić.

“Glasači sa prostora Kosova i Metohije, verujem da će glasati za slobodu od ove nezapamćene vlasti koja je u Beogradu, koja teroriše srpski narod u smislu neslobode“, rekla je Rada Trajković iz Koalicije „Sloboda.“

“Ja sam potpuno siguran da ćemo i na ovim izborima imati veliku podršku naših ljudi. Ono što je obeležilo ovu izbornu kampanju i ovaj izborni ciklus jesu pretnje i pritisci”, kazao je Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke.

Na predizbornu kapanju osvrnuo se i Nenad Rašić iz Koalicije Sloboda koji je i kandidat ove koalicije za premijera Kosova.

„Mi smo u zadnjim danima ove predizborne kratke kampanje imali jedan apsurd koji nisam video nikada u životu, a to je jedna, nažalost skoro šizofrena pretnja predsednika Vučića da svi oni koji ne budu glasali za Srpsku listu, da će izgubiti penzije, plate u obrazovanju, u zdravstvu, u svim institucijama“, rekao je Rašić novinarima nakon glasanja.

Građane centralnog Kosova, Srbe, pitali smo šta očekuju od ovih izbora.

„Pa nadam se nabolje da će biti, tako da zato smo svi izašli da glasamo i svako se nada boljem“.

„Ne očekujem neke velike promene, bilo šta da bude narodu je svejedno. Narod se najmanje pita“.

„Očekujem pravdu, kao i uvek, očekujem da pobedi stranka za koju sam glasala, očekujem boljitak za sve ljude na Kosovu, za sve narode, ne samo za Srbe. Znači očekujem da se ljudi smire, da se smire strasti, da idemo prema napretku, prema kulturi, prema razvoju, prema privredi, eto to očekujem“.

Pored Nenada Rašića kandidati za premijera Kosova su i Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova, Aljbin Kurti iz Pokreta Samoopredeljenje, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, Ramuš Haradinaj iz koalicije koju čine Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija i Fatmir Ljimaj iz koalicije koju čine Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa za novo Kosovo. Svi oni glasali su u Prištini.

U prepodnevnim satima glasao je i predsednik Kosova Hašim Tači.

„Želeo bih da čestitam građanima Kosova na ovom važnom danu, ali istovremeno da ih pozovem da glasaju za njihovo pravo u svoju korist. To će biti glas za evroatlantsku budućnost Kosova, za bolji život građana, ekonomski razvoj, radna mesta i sve najbolje“, rekao je Tači.

Na vanrednim parlamentarnim izborima učestvovalo je 25 političkih subjekata, od toga 20 stranaka, 4 koalicije i jedan nezavisni kandidat. U 38 kosovskih opština glasalo se na ukupno 2.547 biračkih mesta. Pravo glasa imalo je 1.937.869 glasača. Izbore su pratili posmatračka Misija Evropske Unije i organizacija Demokratija na delu sa preko 40 nevladinih organizacija

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG