Linkovi

Kukan i Flekenštajn se sastali sa poslanicima u Skupštini Srbije


Arhiva - Poslanici u sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 3. juna 2016.
Arhiva - Poslanici u sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 3. juna 2016.

Bivši poslanici poslanika Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn održali su u četgvrtak sastanak sa poslaničkim grupama vladajuće većine i opozicije.

Prvi sastanci održani su sa vladajućim poslaničkim grupama Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, a svim razgovorima prisustvovao je i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. Predstavnici SRS su bojkotovali sastanak, ali su ostali poslanički klubovi razgovarali sa Kukanom i Flekenštajnom.

Evropske diplomate, kao ni predstavnici vlasti nisu davali izjave posle sastanaka, kako kažu, u skladu sa dogovorom na tim sastancima.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinka Tepić je izjavila da su gosti iz Evrope izneli rezervu prema ideji bojkota predstojećih izbora, a šefica Poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura prenela je da su na sastanku sa Kukanom i Flakenštajnom razgovarali o tome kako može da se poboljša rad parlamenta, kako teče dijalog između vlasti i opozicije i kako poslanici vide učešće na izborima na proleće 2020. godine.

Po njenim rećima Kukan i Flakenštaj su došli da saslušaju šta poslanici imaju da kažu i kakvi su predlozi da se aktuelna kriza prevaziđe i da nisu nudili rešenja.

"Mi ih ne doživljavamo kao čarobnjake koji nose čarobni štapić i rešavaju problem jedan po jedan", rekla je Macura.

Govoreći o radu Skupštine Srbije, Macura je ocenila da su neki problemi koje su imali već otklonjeni, kao što su usvajanje zakona po hitnom postupku i podnošenje velikog broja amandmana koji ne doprinose kvalitetu zakona koje Skupština Srbije usvaja.

Macura je rekla i da Stranka moderne Srbije još nije donela odluku da li će učestvovati na izborima na proleće 2020. godine i dodala da će je doneti kada izbori budu raspisani.

A potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da je na sastanku bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardu Kukanu i Knutu Flakenštajnu predočila zahteve stručnog tima "1 od 5 miliona".

Ona je navela da je u razgovoru posebnu pažnju posvetila funkcionerskoj kampanji i da je pitala Kukana i Flakenštajna da li je u njihovim državama moguće da šef države ide u kampanju po mesnim zajednicama i opštinama i da se predsednikovo ime pominje u nazivu liste.

Takođe, Rašković Ivić je rekla da je u razgovoru sa gostima iz Evrope posebnu pažnju posvetila i medijima ističući "malignu tabloidizaciju" celog društva i posezanje za blaćenjem i kriminalizacijom svih onih koji kritikuju vladavinu Vučića i njegovog režima.

XS
SM
MD
LG