Linkovi

Krivokapić i poslanici različito o mogućem prekrajanju budžeta


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (desno) i ministar finansija Milojko Spajić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (desno) i ministar finansija Milojko Spajić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je u petak da je "odgovornost na svakom poslaniku hoće li dići ruku za budžet za narednu godinu".

On je na konferenciji za novinare rekao da "odgovornost više nije na Vladi" i poručio da svako prekrajanje predloga budžeta koje stiže iz Skupštine znači remećenje njegovog balansa.

"Građani, znajte ko je za vas, razumijete ko je protiv vas. Neka svako nosi odgovornost za svoja djela. Građani, ovo je bitka za vas”, rekao je premijer.

Krivokapić je kazao da je projekat "Evropa sad" realno moguće ostvariti "na bazi predloženog kriterijuma, minimalna cijena rada 450 eura" i ocijenio da je "sve drugo u domenu populizma i predstavlja neodgovoran i nepošten odnos prema građaninu".

Komentarišući predlog vladajućeg Demokratskog fronta da minimalna zarada bude 650 eura, premijer je rekao da je to "u ovom trenutku misaona imenica".

“Ja bih građanima dao i 5.000 eura, samo je pitanje realnosti, da li je taj zahtjev realan ili nije. 650 eura je u ovom trenutku misaona imenica”, naveo je Krivokapić.

Premijer je, na konferenciji povodom prijedloga budžeta za 2022, rekao se "on pokušava predstaviti nefunkcionalnim" i da "ne može da shvati da postoji bilo koji poslanik koji bi glasao protiv svoga građanina bez obzira da li ga on glasa ili ne".

"Svako prekrajanje budžeta u bilo kom smislu remeti osnovni koncept ekonomskog razmišljanja. Budžet je projektovan sa minimalnim deficitom koji je održiv sa 3,8 odsto", rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanja novinara hoće li, ukoliko budžet ne bude usvojen u predloženoj formi to biti povod za njegovu ostavku, premijer Krivokapić je rekao da će se "Vlada odgovorno odnijeti prema svakom amandmanu na budžet",naglašavajući da"Vlada može da ima održiv, na granici izdržljivosti, deficit do pet odsto", a da je "sve preko pet odsto je nerealno".

Odgovarajući na pitanje u vezi sa potpisivanjem Memoranduma o saradnji SNP-a, GP URA, Civis-a i manjinskihj, stanaka premijer je kazao da "bolje dobre namjere od programa koje je predložila Vlada nema".

“Niti sam ga potpisivao, niti me ko zvao, niti sam učestvovao u njemu. Čuo sam da tamo postoji jedna karakteristika koja kaže, dobra namjera za dobru Crnu Goru. Ja vam tvrdim da bolje dobre namjere nema od ova dva program koje smo dali. Ako neko ponudi bilo kakav drugi program koji bolji od ovoga, a koji je moguće realizovati, ja sam saglasan sa njim", rekao je Krivokapić i dodao da "očekuje da će potpisnici Memoranduma podržati i ovaj budžet i predložene programe i time pokazati tu svoju dobru namjeru za dobro Crne Gore".

Premijer je, u vezi sa situacijom u Kombinatu aluminijuma iz kojeg je najavljeno da će zbog povećanja cijene struje ugasiti sve ćelije do 31. decembra, rekao da su preporučili da Uniprom, kompanija koja je kupila KAP prije osam godina, i EPCG nađu najbolje rješenje.

"Ja nijesam ubijeđen da postoji dobra namjera Uniproma da se do toga dođe. Radi se o tome da su oni bukvalno potrošili resurse upravo tog dijela KAP-a sa ćelijama koje su na granici izdrživosti,nijesam siguran da oni imaju namjeru da održe proizvodnju", rekao je Krivokapić.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević, komentarišući izjavu premijera Krivokapića, koju je iznio na današnjoj pres konferenciji o budžetu, kaže da bi "predsjednik Vlade da suspenduje ustavno pravo poslanika da predlažu zakone i pravo poslanika da djeluju amandmanski na budžet".

ARHIVA - Lider SDP Raško Konjević u Podgorici 10. marta 2021.
ARHIVA - Lider SDP Raško Konjević u Podgorici 10. marta 2021.

Konjević je na Odboru za ekonomiju finansije i budžet kazao da "predsjednik Vlade ne zna elementarne nadležnosti".

''Predsjednik Vlade bi da suspenduje ustavno pravo poslanika da predlažu zakone i pravo poslanika da djeluju amandmanski na budžet. Ovakvih gluposti koje danas priča predsjednik Vlade odavno nije bilo na crnogorskoj političkoj sceni. Ovo je vanustavno ponašanje predsjednika Vlade'', naveo je Konjević.

Poslanik vladajuće SNP Vladimir Joković kazao da poslanici mogu da predlažu amandmane za budžet.

"Prema tome, to što je rekao premijer ili bilo ko, to je za nas kao lanjski snijeg. Mi ćemo shodno našoj savjesti sve predlagati i glasati onako kako mislimo, a premijer neka zabrani'', rekao je Joković na Odboru.

Lider Pokreta za promjene, član vladajućeg DF-a Nebojša Medojević, ocijenio je, za Glas Amerike, da se ideja projekta "Evropa sad" zasniva na "opasnoj socijalnoj demagogiji i socijalnom populizmu".

“Duh je pušten iz boce i sad je vrlo teško siromašnom narodu objasniti koje su posljedice jedne takve nepromišljene politike i jednog ludila koje će zahvatiti i definitivno slomiti državu Crnu Goru”, rekao je Medojević, komentarišući Vladin predlog budžeta za 2022.

On kaže bi Crna Gora trebala da radi sasvim suprotno da bi ozdravila javne finansije, ali da glasove protiv projekta Evropa sad više niko ne čuje.

Odgovarajući na pitanje da li je predlog DF-a o minimalnoj zaradi 650 eura socijalna demagogija, Medojević je rekao da je zona političke kampanje i stvar političkih dnevnih procjena.

“Govorim kao neko ko je zabrinut za budućnost Crne Gore, a kada udjete u kampanju tu više nema razuma ni racionalnih poteza tako da je to borba za glasove i za političku prednost na tržištu”, rekao je Medojević.

On je rekao da je pitanje ko će sljedeći da rasporedjuje novac “kojeg nema”, navodeći da je sada najvažnije zaustaviti zaduživanje "da bi se narod što prije otrijeznio da tih para nema i da moramo prvo da zaradimo a onda da trošimo".

“Nadam se da će kolege poslanici barem zaustaviti novo zaduživanje, jer bi to uvelo Crnu Goru u dužničko ropstvo”, naveo je Medojević, i ocijenio da je potrebno da ozdrave javne finansije, podigne produktivnost ekonomije, otvore fabrike, pa onda da razmišljamo o povećanju zarada.

On je optužio premijera Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića da "svojim potezima vode državu u dužničko ropstvo i bankrot".

I pored oštrih kritika na račun Vladinog projekta Evropa sad i predloženog budžeta, Medojević nije mogao da kaže hoće li Demokratski front podržati predlog budžeta.

“Ne zna se to sad, ima dosta amandmana i čitav niz zakona koji će biti povezani, tako da će se odluka o budžetu donositi u zavisnosti od toga gdje će se naći većina za sve ove zakone koji prate budžet”, rekao je Medojević.

XS
SM
MD
LG