Linkovi

Spajić: Plate će biti povećane ako poslanici podrže “Maršalov plan”


Ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić u intervjuu za agenciju Rojters u Podgorici, 25. maja 2021.
Ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić u intervjuu za agenciju Rojters u Podgorici, 25. maja 2021.

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić pozvao je u nedjelju poslanike crnogorskog parlamenta da podrže Vladin program reformi “Maršalov plan - Evropa sad”, kako bi od januara prosječne plate u zemlji bile povećane sa sadašnjih 530 na 700 eura.

“Plate će biti povećane ukoliko narodni predstavnici u Skupštini Crne Gore podrže naš “Maršalov plan” Evropa sad, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja", Milojko Spajić na Instagramu, odgovarajući na pitanja građana koje je zanimalo hoće li plate stvarno biti povećane.

Spajić je prošlog mjeseca najavio ambiciozni plan ekonomskih reformi, koji pored osjetnog povećanja prosječnih zarada i podizanja minimalne cijene rada na 450 eura, najavio i uklanjanje biznis barijera i druge olakšice za poslodavce, uz promjenu akcizne politike.

“Mi smo stvorili sve uslove da plate budu povećane, ubijeđen sam da će se poslanici više voditi interesima građana, nego interesima svojih političkih partija”, istakao je Spajić.

On je, odgovarajući na pitanje o izvjesnosti najavljenog povećanja ljekarskih zarada za 30 odsto, rekao da je veliki broj zdravstvenih radnika otišao u inostranstvo i da se “taj trend mora prekinuti”.

Spajić je istakao da kvalitetni ljudi moraju ostati u Crnoj Gori, navodeći da to nije moguće bez kvalitetnog i stabilnog zdravstvenog sistema.

“Povećanje plata zdravstvenim radnicima će uključivati povećanje predviđeno Maršalovim planom, 17.5 odsto, kao i dodatnih 12.5 odsto, ukupno 30 odsto od 1. januara 2022. godine”, ponovio je crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja.

Reagujući na Spajićev poziv poslanicima da glasaju za program reformi, predsjednik kluba poslanika koalicije "Mir je naša nacija" koju predvode vladajuće Demokrate, Boris Bogdanović, rekao je da će “Skupština Crne Gore i poslanici Demokrata uraditi sve ono što od nje narod očekuje”.

"Žao nam je što početkom ove godine nijesmo uspjeli da ubijedimo Vladu Crne Gore da planira sredstva u budžetu za dječiji dodatak za svu djecu Crne Gore, kao ni veće staračke naknade. Rečeno nam je da nema sredstava, niti za djecu, niti za majke, niti za zdravstvene radnike, niti za veće staračke naknade. Na čemu smo insistirali", rekao je Bogdanović.

On je rekao da “sada vidimo da se vode neke lične i već izvjesno partijske kampanje, ali nećemo dozvoliti da se bilo ko igra sa zdravim razumom poslanika parlamentarne većine, jer ono što smo tada tražili, sad se od Vlade nudi”.

“Što nas ne iznenadjuje, ali sigurno nećemo ćutati na pokušaje ponižavanja parlamentarne većine", naveo je Bogdanović u odgovoru Spajiću.

Bogdanović je kazao i da će Skupština Crne Gore “ubrzo razmatrati rješenja za vraćanje stečenog prava naknada za majke sa troje i više djece i druge socijalne mjere, uključujući i veće plate, veću minimalnu zaradu, veće staračke naknade, bolji materijalni položaj za sve zdravstvene radnike, jer se Skupština ne vodi ličnim, već opštim interesima”.

Spajićev poziv poslanicima da podrže Vladin program reformi za sada nijesu komentarisali vladajuće Demokratski front i URA, kao ni iz opozicione političke grupe okupljene oko Demokratske partije socijalista.

XS
SM
MD
LG