Linkovi

Vlada Crne Gore usvojila predlog budžeta, neće biti novog zaduživanja


Sednica Vlade Crne Gore, 12. novembra 2021.
Sednica Vlade Crne Gore, 12. novembra 2021.

Vlada Crne Gore usvojila je u petak Predlog nacrta o budzetu za 2022. godinu Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je bužet “održiv i inkluzivan”, da će Crna Gora naredne godine “imati milijardu eura prihoda od turizma”, te da “neće biti potrebe za novim zaduživanjem”.

Ovaj budžet uzima u obzir tri vrlo bitne stavke koje će da vuku privredu sledeće godine, a to su: vraćanje turizma na pretkrizni nivo, ogroman kapitalni budžet, program “Evropa sad”, naveo je Spajić.

On je rekao da očekuje “potpuni oporavak ekonomije na predkrizni nivo.

“To, međutim, ne znači da nećemo izlaziti na tržište i potencijalno iskoristiti povoljne uslove zaduživanja, ostavljena je opcija do 500 miliona eura za zaduženje, ali mi nemamo potrebu za novim zaduživanjem”, rekao je Spajić.

Ministar je saopštio da su “izvorni prihodi budžeta miljardu i 967 miliona eura, a izdaci 2 milijarde i 172 miliona”, dodao je da je “deficit projektovan na 205 miliona odnosno 3,87 odsto BDP-a, a otplata duga je nešto manja od 300 miliona” .

Planirano više od stotinu novih projekata

Ministar je, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, rekao da su “prethodno ugovoreni projekti 498 milion eura, a da je za narednu godinu planirano 117 novih projekta, a oni iznose 549 miliona eura”.

“Neki od najvažnijih projekata su bolnica u Podgorici i Pljevljima , rekonstukcija bolnice u Bijelom Polju, rekonstrukcija više domova zdravlja, izgradnja stadiona na Cetinju, atletske staze u Podgorici, tribine stadiona u Nikšiću, izgradnja zaobilaznica oko Berana, Herceg Novog, Pljevalja, m osta na rijeci Bojani, 16 vrtića, osam osnovnih škola, Akademije umjetnosti, Filološkig fakulteta, ulaganje u ski centre Durmitor, Žarski, Kolašin, Cmiljača, Hajla“, kazao je Spajić.

Na konferenciji je saopšteno da je “očekivana stopa ekonomskog rasta 6,4 odsto, što je jedna od najviših stopa rasta u EU”.

Iz Vlade su, odgovarajući na pitanja novinara, saopštili da “opšta stopa PDV-a ostaje 21 odsto dok će za usluge hrane i pića u hotelima i restoranima vratiti sa sedam na 21 odsto”.

Ministar Spajić je rekao da očekuje da će budzet, sa setom predloženih zakona uz njega, dobiti podršku Skupštine.

XS
SM
MD
LG