Linkovi

CPJ: Vlasti Srbije da istraže klevetničku kampanju protiv KRIK-a i stvore uslove za bezbednost novinara


Amblem nevladine organizacije CPJ (Foto: www.cpj.org)

Vlasti Srbije moraju da sprovedu brzu i temeljnu istragu klevetničke kampanje protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i stvore uslove da zaposleni u tom mediju budu bezbedni, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Njujorška nevladina organizacija usredsređena na očuvanje medijskih sloboda i bezbednost novinara – podsetila je da je 7. marta, tokom konferencije za novinare, izveštač KRIK-a postavio pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću o navodnim vladinim vezama sa organizovanim kriminalnim grupama.

Vučić na to pitanje nije odgovorio – rekavši reporterki koja ga je postavila da je nepristojna”, izvestio je KRIK – navodi u saopštenju CPJ.

U danima nakon te konferencije za medije - političari vladajuće stranke i provladini mediji optužili su KRIK da je povezan sa organizovanim kriminalom.

Jelena Vasić, projektna menadžerka KRIK-a je u elektronskoj korespondenciji sa CPJ, oštro negirala te navode – rekavši da smatra da je reč o kampanji provladinih medija čija je svrha diskreditacija KRIK-ovih novinarskih istraživanja, ukazuje CPJ.

Takođe, kako saopštava ta nevladina organizacija - KRIK i zaposlenima u tom mediju prećeno je smrću putem društene mreže Fejsbuku.

Uključujući pozive da se puca u novinare KRIK-a – sudeći prema izvodima takvih komentara koje je Vasić poslala CPJ-ju”, navodi se u saopštenju.

Potrebno je da vlasti Srbije sprovedu brzu, temeljnu i nezavisnu istragu klevetničke kampanje protiv KRIK-a i postarati se da novinari te kuće budu bezbedni”, izjavila je Gulnoza Said programska koordinatorka za Evropu i Centralnu Aziju.

Zvaničnici vlade i političari vladajuće stranke treba da podstiču rad istraživačkih novinara, umesto da učestvuju u njihovom diskreditovanju i blaćenju”, ukazala je Said.

Provladina privatna televizija Pink emitovala je 9. marta prilog u kome je navedeno da novinari KRIK-a rade za Veljka Belivuka, navodnog vođu organizovane kriminalne grupe koji je uhapšen u februaru, saopštava dalje CPJ – pozivajući se na tranksript izveštaja emitovanog na Pinku, kao i tekst regionalog portala Balkan insajt.

Narednog dana, dnevni list ‘Kurir’ medij u privatnom vlasništvu koji podržava aktuelnu vlast, objavio je tekst u kojm se tvrdi da je postojao, kako je ukazano, tajni dogovor između KRIK-a i Belivuka uz objavljivanje fotografije glavnog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića. Istog dana - list Alo, takođe provladin i u privatnom vlasništvu i provladin, objavio je članak pod naslovom ‘KRIK - Belivukov privatni mediji’, ističe u saopštenju CPJ.

Od 9. marta najmanje pet medija objavilo je više od deset tekstova koji ponavljaju takve navode protiv KRIK-a, ukazuje pregled članaka koje je Jelena Vasić dostavila CPJ-ju, ukazuje ta nevladina organizacija.

Takođe, 10. marta Sandra Božić i Vladimir Orlić, članovi parlamenta vladajuće Srpske napredne stranke, govorili su da je KRIK sarađivao sa organizovanim kriminalnim grupama – o čemu postoje medijski izveštaji i video snimci parlamentarnih rasprava”, navodi CPJ.

Takođe, podseća se i na istup Aleksandra Martnovića – poslanika Srpske napredne stranke, koji je optužio KRIK i Stevana Dojčinovića da peru novac, ne plaćaju porez – povezujući ih sa organizovanim kriminalnim grupama, o čemu su izvestili KRIK i drugi mediji, navodi CPJ.

Dru Saliven, predstavnik Projekta za isveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), osudio je klevetničku kampanju protiv KRIK-a.

Optužujući naše kolege da su deo Kavačkog kriminalnog klana ovi provladini tablodi krminalnim grupama daju opravdanje za ubistva“, istakao je Saliven – saopštio je CPJ.

Ta organizacija podseća i da je Saliven ukazao da OCCRP predsednika Vučića smatra odgovornim za lažne optužbe njegovih glasnogovornika koje imaju faktičke posledice po novinare.

CPJ u saopštenju navodi i da je Irena Petrović, menadžerka za odnose sa javnošću i komunikacije Adrija Medija Grupe koja objavljuje Kurir, osporila je navode po kojima Kurir vodi kampanju protiv KRIK-a, a posebno da to, kako je ukazala čini u tuđe ime.

Kurir je bio povezan sa drugim medijima zanemarujući činjenicu da smo se ponašali u skladu sa etičkim standardima i novinarskim kodeksom“, navela je Petrović CPJ-ju u pisanom odgovoru.

CPJ navodi da je komentar tražio i od lista Alo, Televizije Pink, pres službe predsednika Srbije, Skupštine Srbije i Srpske napredne stranke, ali nije dobio odgovor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG