Linkovi

EP usvojio izveštaj o Srbiji: Zabeležen napredak, neophodne političke promene


ARHIVA - Sala za sednice Evropskog parlamenta u Briselu, 23. novembra 2020. (Foto: AP/Kenzo Tribouillard, Pool)
ARHIVA - Sala za sednice Evropskog parlamenta u Briselu, 23. novembra 2020. (Foto: AP/Kenzo Tribouillard, Pool)

Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o napretku Srbije na evropskom putu. Izveštajima Evropske komisije o Srbiji iz 2019. i 2020. sa 538 glasova za, 69 glasova protiv i 79 uzdržanih.

Usvojena rezolucija sadrži ključne stavove iz izveštaja izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika.

U usvojenoj rezoluciji EP upozorava da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova i istinsko poštovanje osnovnih prava ključni za odredjivanje brzine pregovora o članstvu sa EU, prenela je agencija Beta.

Evroposlanici izražavaju zabrinutost zbog funkcionisanja parlamenta Srbije, u kojem nema opozicije, i legitimiteta tog tela koji osporavaju opozicione stranke.

Rezolucijom se ponavlja značaj uskladjivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pošto Srbija trenutno ima najnižu stopu uskladjenosti u regionu.

Bilčik je izjavio pre usvajanja izveštaja u celosti da je Srbija zabeležila značajan ekonomski napredak, ali da je neophodno da ostvari političke promene u više oblasti, kao što su medijske slobode i usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, te da Vlada i Skupština Srbije imaju snažan mandat i dovoljno snage da to sprovedu.

Važno je da novinari i organizacije civilnog društva budu zaštićeni, jer je svaki napad na njih neprihvatljiv, rekao je Bilčik na onlajn konferenciji za medije u Evropskom parlamentu naglašavajući da je to važan deo izveštaja o Srbiji, ali i izveštaja o ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

"Politički postoje brojne oblasti u kojima je neophodno učiniti napredak", rekao je on.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na onlajn konferenciji za medije u Evropskom parlamentu, 25. marta 2021. (Foto: VoA, skrinšot)
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na onlajn konferenciji za medije u Evropskom parlamentu, 25. marta 2021. (Foto: VoA, skrinšot)

Pozdravio je početak druge faze međupartijskog dijaloga ovog meseca, "smislenog dijaloga svih proevropskih snaga u Narodnoj skupštini, ali takođe i sa onima koji su bojkotovali izbore prošli put... što će, nadamo se, unaprediti uslove za političko nadmetanje u Srbiji, ali i takođe značiti da Srbija ima puno učešće na sledećim parlamentarnim izborima".

Govoreći dalje o izveštaju o Srbiji, koji bi u celosti trebalo da bude usvojen kasnije večeras, Bilčik je rekao da se u njemu pozdravlja prednost nove vlade Srbije prema evropskim integracijama.

Pored ekonomskoj napredka, pozdravlja se i učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom, kao i opredeljenje Srbije da je EU njen strateški cilj.

"Treba da vidimo više konkretnih poteza u oblasti vladavine prava i pravosuđa. Neki potezi su preduzeti, ali ova vlada i ovaj parlament imaju vrlo snažan mandat i trebalo bi da urade mnogo više pre sledećih izbora", rekao je on.

Prema rečima Bilčika, u izveštaju se navodi da je usklađenost spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU oko 60 odsto i da u toj oblasti ima prostora za napredak.

Budućnost Srbije je evropska, a ne ruska ili kineska, ocenio je Bilčik, primećujući da je pandemija virusa korona uticala na proces proširenja EU, poverenje stanovnika Zapadnog Balkana u Uniju, ali i kvalitet demokratije, i geostratešku borbu u regionu.

Skrenuo je pažnju i na manipulativne kampanje Rusije i Kine, ali uz podršku nekih domaćih snaga na Zapadnom Balkanu.

Ocenjujući da je rasprava u EP bila oštra, ali vrlo fer, Bilčik je rekao da je to primer na šta se misli kad se partnerima sa Zapadnog Balkana sugeriše kakva treba da bude debata.

Usvojeni amandmani o KRIK-u i CRTA-i

Poslanici Evropskog parlamenta razmatrali su danas na plenarnoj sednici izveštaj o Srbiji, zajedno sa izveštajima o Albaniji, Severnoj Makedoniji i Kosovu.

U konačni tekst izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji uključena je i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA.

Za amandman, podnet prošle nedelje, glasalo je 560 poslanika Evropskog parlamenta na današnjem plenumu, protiv je bilo njih 54, dok je uzdržanih bilo 68, javio je ranije u četvrtak Juropien vestern Balkans (EWB).

U amandmanu se ukazuje da vređanje, zastrašivanje političkih protivnika i predstavnika medija od stranke narodnih poslanika Skupštine Srbije, predstavlja kršenje demokratske prakse i temeljnih vrednosti, što bi trebalo najoštrije osuditi.

Izveštaj o Srbiji, koji je sastavio Bilčik, usvojen je u Spoljnopolitčkom komitetu Evropskog parlamenta u februaru.

Amandman koji su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih dopunjuje član 39, koji se osvrće na kampanje blaćenja u Narodnoj skupštini, oštrom osudom nedavnih napada na portal KRIK i organizaciju CRTA.

"Evropski parlament je zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva, uključujući nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije civilnog društva kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika", navodi se u ovom amandmanu.

Novi amandmani tiču se i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i RTS, koji se već pominju u članu 44, u kontekstu međupartijskog dijaloga u kojem je posredovao EP.

"Evropski parlament žali zbog činjenice da, od završetka prve faze međupartijskog dijaloga, rad REM i RTS nije uspeo da povradi njihov kredibilitet u javnosti i među opozicionim partijama", stoji u podnetom tekstu.

Ovaj amandman, takođe, konstatuje da su se udruženja novinara već povukla iz radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara zbog napada na portal KRIK.

Amandmane na svoj izveštaj podneo je i Vladimir Bilčik, koji je pozdravio početak druge faze međustranačkog dijaloga i odluku Vlade da uđe u proceduru donošenja zakona o istopolnim partnerstvima.

On je predložio brisanje člana koji podseća da bi pomeranje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim bilo protivno stavu Evropske unije, dodaje portal EWB.

Još jedan amandman poslanika iz grupa Socijalista i demokrata, "Obnovimo Evropu" i Zelenih poziva na zaključivanje međupartijskog daleko pre održavanja sledećih izbora, kako bi se reforme izbornih uslova osetile u praksi.

Poslanici su podneli i amandmane na član vezan za visok nivo zagađenja vazduha u Srbiji, dodajući da se radi konkretno o Smederevu, Boru i regionu Kolubare.

XS
SM
MD
LG